Ο Joe Nesbo σκέφτεται για «crime noir» εκδοχή του «Μάκβεθ»

Joe Nesbo 1Έχοντας εντρυφήσει στα βάθη στα οποία η ανθρωπότητα μπορεί να αφεθεί μέσω των best seller βιβλίων του με πρωταγωνιστή τον χιλιοταλαιπωρημένο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, ο μεγαλύτερος Νορβηγός συγγραφέας μυστηρίων, Joe Nesbo, επιχειρεί να διηγηθεί τον «Μάκβεθ» με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

«Είναι ένα θρίλερ σχετικά με τον αγώνα για εξουσία, που τοποθετείται σ’ ένα ζοφερό και θυελλώδες σκηνικό θυμίζοντας crime noir κι ασχολείται μ’ ένα σκοτεινό, παρανοϊκό ανθρώπινο νου», χαρακτηρίζει τον «Μάκβεθ» ο Nesbo. «Ο κεντρικός χαρακτήρας έχει ηθική αλλά και διεφθαρμένο μυαλό, δύναμη αλλά και συναισθηματική αδυναμία, φιλοδοξία κι αμφιβολίες… Όχι, δε νιώθω πως με βγάζει έξω από τα νερά μου.».

Ο Nesbo, του οποίου τα βιβλία έχουν πουλήσει πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, είναι ο τελευταίος συγγραφέας που του ανατέθηκε μέρος του Hogarth Shakespeare Project, μέσω του οποίου το 2016 θα συναντήσουμε συγγραφείς όπως τη Margaret Atwood, τη Jeanette Winterson και τον Howard Jacobson να αφηγούνται με το δικό τους τρόπο έργα του Shakespeare. Είναι ο πρώτος συγγραφέας που του ανατίθεται τραγωδία του Shakespeare, καθώς η Atwood ανέλαβε την «Τρικυμία», ο Jacobson τον «Έμπορο της Βενετίας» η Anne Tyler το «Ημέρωμα της Στρίγγλας» κι η Winterson τη «Χειμωνιάτικη Ιστορία».

Ο Νορβηγός συγγραφέας είπε πως η ιστορία του Shakespeare για έναν φιλόδοξο στρατηγό που δολοφονεί το βασιλιά ενώ εκείνος κοιμάται και παίρνει την εξουσία ήταν «κοντά μου επειδή αναλύει θέματα με τα οποία έχω ασχοληθεί από τότε που ξεκίνησα να γράφω.».
Ο ντετέκτιβ των βιβλίων του, Χάρι Χόλε, είναι ένας «καλός αλλά προβληματικός αστυνομικός που λειτουργεί βάσει του δικού του κώδικα και συχνά έρχεται αντιμέτωπος με τις οδηγίες των ανωτέρων του». Ένας αλκοολικός με τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει, ο Χόλε έχει συλλάβει ληστές τραπεζών και κατά συρροή δολοφόνους, μαχαιρώθηκε, πυροβολήθηκε κι έφαγε ξύλο και – στο «Φαντομά», το No 1 best seller του αυτή τη στιγμή – αφήνεται να πεθάνει σ’ έναν υπόνομο.

MacbethΤην ίδια στιγμή, ο Μάκβεθ, έχει κι εκείνος τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει, αφότου δολοφονεί τον Ντάνκαν («Μπορεί του Ποσειδώνα όλος ο άπειρος ωκεανός αυτό ποτέ το αίμα να πλύνει από το χέρι μου;»). Κι οι δύο χαρακτήρες αντιμετωπίζουν προβληματικές προσωπικές σχέσεις, ο Χόλε με τη Ράκελ Φάουλκε κι ο Μάκβεθ με την αιμοσταγή του Λαίδη («Ελάτε, πνεύματα που υπηρετείτε φονικές σκέψεις, ευνουχίστε με εδώ, γεμίστε με από την κορφή ως τα νύχια με σκληρότητα! Κάντε πηχτό το αίμα μου.»).

«Ναι, είναι μία εκπληκτική ιστορία», λέει ο Nesbo για το «Μάκβεθ». «Κι όχι, δε θα επιχειρήσω να αποδώσω επακριβώς την ιστορία, απλά θα πάρω ό,τι μου είναι χρήσιμο και θα γράψω τη δική μου ιστορία. Και ναι, θα έχω το θράσος να το πω “Μάκβεθ”.».

Η Becky Hardie, που επιστράτευσε το Joe Nesbo για τη σειρά Hogarth, δήλωσε πως «από την αρχή θέλαμε το «Hogarth Shakespeare» να εκπλήξει και να ενθουσιάσει κάθε αναγνώστη ανά τον κόσμο» και πως «το να έχεις στο δυναμικό έναν διεθνή συγγραφέα μυστηρίων τόσο δημοφιλή όπως ο Joe Nesbo είναι η απόλυτη πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας.».
«Ανυπομονούμε να δούμε τι θα κάνει ο Nesbo με τη δολοφονική ιστορία του Shakespeare», δήλωσε η Hardie, αναπληρώτρια διευθύντρια εκδόσεων των Chatto & Windus/Hogarth. Να σημειωθεί, τέλος, πως η έκδοση του 2016 συμπίπτει με την 400η επέτειο του θανάτου του Shakespeare.

Πηγή: The Guardian
Photos: Pinterest, Google

Προσωπικό σχόλιο: Αν και συνήθως είμαι αντίθετη στην όποια σύγχρονη διασκευή κλασσικών έργων – όπως του «Μάκβεθ», καλή ώρα – δε μπορώ να πω πως δε με ιντριγκάρει το όλο project. Για την ακρίβεια… πόσο έχουμε ακόμα μέχρι το 2016;;;

You may also like