Παιδική Λογοτεχνία: ο Μικρός Πρίγκιπας

9d5fbad59e360d024def0f3fb7535f59

Καλή η λογοτεχνία για… μεγάλους αλλά ακόμα καλύτερη και πιο εποικοδομητική η λογοτεχνία που δημιουργήθηκε για να μαθαίνει στα παιδιά να εκφράζουν με τρόπο ποιητικό τα όνειρά τους. Ένα από τα πιο κλασικά μαγικά παραμύθια που γράφτηκε ποτέ για τους λιλιπούτειους ονειροπόλους που αρέσκονται να διαβάζουν βιβλία που τους ταξιδεύουν ακόμα και το καλοκαίρι…

Ο Μικρός Πρίγκιπας αποτελεί το πιο διαχρονικό παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ που αν και γράφτηκε αρκετά χρόνια πριν συνεχίζει να κρατά συντροφιά σε εκατομμύρια παιδικές φατσούλες ανά τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το παραμύθι από τη μεταφράστρια: Ένας πιλότος που κουρασμένος από τη σχέση του με τους ανθρώπους ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια πτήση του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο Σαχάρα λόγω βλάβης στο αεροπλάνο. Εκεί συναντά ένα μικρό πρίγκιπα με χρυσαφένια μαλλιά, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ και ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούργιους πλανήτες  γιατί θέλει να δει τα πάντα, να τα μάθει. Είναι όμορφος, ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κι απρόβλεπτος, όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι.  Το παραμυθένιο αυτό πλάσμα είναι ερωτευμένο με ένα τριαντάφυλλο που παρηγορεί τη μοναξιά του με ηλιοβασιλέματα. Μπροστά στα μάτια του πιλότου ξετυλίγει όλη την επιπολαιότητα, την υπεροψία, τη μιζέρια, τη δίψα για εξουσία και λεφτά, τη μοναξιά των ανθρώπων. Απλά, χωρίς ίχνος διδακτικού τόνου, χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολές, κάθε περιγραφή του μικρού πρίγκιπα, κάθε συζήτησή του, με τα λουλούδια, με την αλεπού και το φίδι, είναι μάθημα ζωής. Η συνάντηση του πιλότου με το παιδί σφραγίζεται με έναν αποχωρισμό στο τέλος. Το αεροπλάνο επισκευάζεται, ο πρίγκιπας επιστρέφει στον πλανήτη του ανάλαφρα κι αθόρυβα, όπως ήρθε. Πριν φύγει κάνει ένα δώρο στο φίλο του, του χαρίζει το γέλιο των αστεριών, τη γνώση πως τα αστέρια γι’ αυτούς που ξέρουν να τα κοιτάζουν είναι μηνύματα αγάπης, αισιοδοξίας κι ομορφιάς. Ο πιλότος ξέρει πως θα στερηθεί την παρουσία του μικρού του φίλου, αλλά κανείς ποτέ δε θα μπορέσει να του στερήσει το γεγονός πως τον γνώρισε κι έζησε μαζί του τη μαγεία εκείνων των μοναδικών στιγμών που δικαιώνουν μια ζωή.

You may also like