Πασχαλινά έθιμα ανά την Ελλάδα

Μπορεί φέτος τα περισσότερα πασχαλινά έθιμα που πραγματοποιούνται σε δημόσιους χώρους να μην έγιναν λόγω κορονοϊού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι όμορφο να μαθαίνουμε τι όμορφες συνήθειες υπάρχουν στην χώρα μας, αυτές τις άγιες μέρες.

Εμείς για εσάς συγκεντρώσαμε τα πιο λαμπρά πασχαλινά έθιμα του τόπου μας.

13087835_10208173389166071_5926142535176573074_n

Κερκυραϊκοί μπότηδες: Ένα πασίγνωστο Πασχαλινό έθιμο της χώρας μας είναι το ρίξιμο των κανατιών (μπότηδες) από τα μπαλκόνια, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ύστερα από την πρώτη Ανάσταση καθώς η φιλαρμονική παίζει εύθυμα εμβατήρια.

Ο Ιούδας στην Πυρά: Στο χωριό Μέτρες της Θράκης, οι κάτοικοι στήνουν μια μεγάλη πυρά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και την επόμενη μέρα μετά τον Επιτάφιο, την ανάβουν και καίνε το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο φτιάχνουν κάθε χρόνο τα παιδιά της περιοχής.

Το Ευαγγέλιο στην Πάτμο: Το βράδυ της Ανάστασης στο μοναστήρι της Πάτμου, το Αναστάσιμο εδάφιο του Ευαγγελίου διαβάζεται συμβολικά σε επτά γλώσσες δίνοντας μήνυμα αδερφοσύνης.

Τα Περιστέρια στη Ζάκυνθο: Κατά το τέλος της πρώτης Ανάστασης, αφού πριν ελάχιστες ώρες έχει τελειώσει ο Επιτάφιος,  ο ιερέας αφήνει δύο περιστέρια ελεύθερα ενώ οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Το βράδυ της Ανάστασης στο νησί η μόνη εκκλησία που κάνει Ανάσταση είναι αυτή του Αγίου Μάρκου, καθώς οι υπόλοιπες χτυπούν ολονύχτια τις καμπάνες τους.

Τα καΐκια στα νησιά: Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου κατά την έλευση του Αγίου Φωτός στα νησιά του Αιγαίου, τα καΐκια βγαίνουν στα ανοιχτά πετώντας πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες.

Αποκαθήλωση στην Κοζάνη: Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί στο Δρυόβουνο της Κοζάνης η τελετή της Αποκαθήλωσης γίνεται εξωτερικά και συγκεκριμένα σε έναν λόφο, που οι κάτοικοι, λόγω του εθίμου τον ονομάζουν Γολγοθά.

Γιομίδια στη Θεσσαλία: Στις περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως στα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, οι νοικοκυρές φτιάχνουν μια “παραλλαγή” της μαγειρίτσας που ονομάζεται γιομίδια, έχοντας μέσα συκώτι αρνιού, σπανάκι, κρεμμύδι, άνηθο και ψωμί.

Επιτάφιος στην Ύδρα: Η περιφορά του Επιταφίου στην Ύδρα είναι ιδιαίτερα γνωστή λόγω ότι η μία στάση γίνεται μέσα στη θάλασσα από όπου εκεί ψέλνονται τα  εγκώμια.

13062048_10208173388686059_7839249947734081393_n

Αερόστατα στο Λεωνίδιο: Στο Λεωνίδιο το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί διάφορων  ενοριών, κατασκευάζουν φωτεινά,πολύχρωμα  «αερόστατα» τα οποία και αφήνουν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό.

Οι Ρουκέτες της Χίου: Στην Χίο, έχουμε το γνωστό  έθιμο, του «ρουκετοπόλεμου». Έχει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας και οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν από  παλιά αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Χίο, γι’ αυτό και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο.

Οι πίτες της Κω: Χρόνια τώρα στο πασχαλινό οικογενειακό τραπέζι δεν λείπουν οι λαμπρόπιτες των Δωδεκανήσων. Είναι παράδοση πάππου προς πάππου.
Και μιας που το αναφέραμε… μέσα στην ημέρα σάς περιμένει και η συνταγή!

Photo credits: @taisiia_shestopal (unsplash)

You may also like