Πέντε εργένικες συνταγές

Για εργένηδες, ακαμάτρες, τεμπέληδες και αρχάριους που είναι καλοφαγάδες. (Γραμμένες και με χιούμορ για να μη βαριόμαστε)

Εύκολα και σχετικά γρήγορα μια συνταγή για κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Καλού-κακού όλες οι συνταγές είναι για 4 μερίδες. Αν τρώμε πράγματι μόνοι ή φτιάχνουμε το μισό, ή καβαντζώνουμε για αύριο ή αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Τα πάντα είναι θέμα οργάνωσης και οι συνταγές ξεκινάνε από το σούπερ μάρκετ. Οπότε τη λίστα μας και βουρ! Και το Σ/Κ ντελίβερι.

1. ΤΟ ΡΑΓΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ (ή αλλιώς κοκκινιστό ό,τι να ‘ναι)
ΥΛΙΚΑ: 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο, 1/2 κ. κρέας (αρνί, χοιρινό, μοσχάρι, λουκάνικα, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή συνδυασμός), 1 μικρό ξερό κρεμμύδι σε κομματάκια, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, αλατοπίπερο, 2/3 φλιτζ. λευκό κρασί, 1 χούφτα φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, φύλλα δάφνης, κλπ.), 3 φλιτζ. κομμένες ντομάτες σε χυμό (κονσέρβα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε φαρδύ σκεύος βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει. Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο ακόμη αλάτι. Μαγειρεύουμε για ένα λεπτό. Σβήνουμε με κρασί. Μόλις μείνει η μισή ποσότητα κρασιού, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις σκοτώσουμε δημιουργικά μια ώρα (σερφάρουμε στο DOC TV, βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά, καθαρίζουμε το μπάνιο -ε;) τσεκάρουμε πώς πάει. Αν είναι μαλακό το τρώμε, αλλιώς σιγοβράζουμε για λίγο ακόμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό και χυμό ντομάτας ακόμα. Σερβίρουμε μαζί με μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Με αυτό το φαγητό ρίχνεις γκόμενα -λέμε τώρα.

2. ΓΚΟΥΡΜΕΔΙΑ-ΑΠΑΤΗ (γνωστό και ως κοτόπουλο με φασκόμηλο)
ΥΛΙΚΑ: 4 στήθη κοτόπουλου, 3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού, 28 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε το λεμόνι, το φασκόμηλο και το ελαιόλαδο και ετοιμάζουμε τη μαρινάδα (έτσι λέγεται στη μαγειρική το μείγμα). Βάζουμε σε ρηχό σκεύος το κοτόπουλο, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και το αφήνουμε για μισή ώρα να τραβήξει τις μυρωδιές και να μαλακώσει. Μετά το μισάωρο, βγάζουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας -ίσα να μη στάζει. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και κρατάμε τα φύλλα του φασκόμηλου χωριστά. Σε φαρδύ σκεύος λιώνουμε το βούτυρο. Μαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά και από τις 2 μεριές. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Λίγο πριν από το τέλος του ψησίματος, προσθέτουμε και το φασκόμηλο. Σερβίρουμε με ρύζι ή ζυμαρικά και περιχύνουμε το πιάτο με την υπόλοιπη μαρινάδα. Τρώγεται αμέσως. Τρώμε και τη μερίδα του διπλανού μας. Μιαμ.

3. ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟΣ (τι εννοείς; με σιρόπι για τηγανίτες;)
ΥΛΙΚΑ: 4 φιλέτα σολομού, 1/4 φλιτζ. σιρόπι σφενδάμου (υπάρχει σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, δίπλα στο μείγμα για τηγανίτες), 2 κουταλιές γλυκού κάρδαμο, 1 κουταλιές γλυκού πάπρικα, ελάχιστο πιπέρι καγιέν, αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200C. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ, ετοιμάζουμε τη μαρινάδα και με πινέλο περνάμε καλά τα φιλέτα. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν τα αρώματα για 5 λεπτά. Βάζουμε τα φιλέτα να ψηθούν στο κάτω μέρος του φούρνου, σε σχάρα. Για να μη στεγνώσουν, τα περνάμε και κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τη μαρινάδα μας. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου για 12-15 λεπτά. Και τώρα με λιγότερες λέξεις: Ανακατέψτε τα υλικά, βουρτσίστε πάνω στο σολομό, ψήστε για όσο διαρκούν 2 τραγούδια και τέλος. Εύκολο, ε;

4. Η ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΤΩΝ 25 ΛΕΠΤΩΝ (για όσους αρνούνται να μουλιάζουν όσπρια επί ώρες)
ΥΛΙΚΑ: 4 φέτες μπέικον, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, λίγα κλωναράκια σέλινο, 1 φλιτζ. ζωμό κότας, 2 φλιτζ. φασόλια σε κονσέρβα, 2 φλιτζ. λιωμένη ντομάτα, 1 φλιτζ. κοφτό μακαρονάκι, 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο τριμμένο τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε βαριά κατσαρόλα μαγειρεύουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και ανακατεύουμε μέχρι το κρεμμύδι γίνει μαλακό και διαφανές. Προσθέτουμε το σέλινο, το ζωμό και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι, για 5 λεπτά. Λιώνουμε το 1/3 των φασολιών και ανακατεύουμε με το μείγμα του κρεμμυδιού. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φασόλια, τις ντομάτες, τη ρίγανη και τα ζυμαρικά. Βράζουμε μέχρι τα μακαρόνια να είναι έτοιμα. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά με κλειστή κατσαρόλα. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Ούτε η μαμά/γιαγιά/πεθερά δε θα καταλάβει το πόση κονσέρβα έχει πέσει εδώ μέσα.

5. ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΒΟΔΙΝΟ (μην πίνεις μόνος, κέρνα το μοσχαράκι)
ΥΛΙΚΑ: 4 μπριζόλες μοσχαρίσιες, 1/4 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη, 1/4 φλιτζ. μπέρμπον, 1/2 κ.γ. τριμένη κόκκινη πιπεριά καυτερή, αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μαρινάρουμε το κρέας. Το βάζουμε σε πλαστική σακούλα τροφίμων και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή έως τρεις ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε το κρέας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να ροδίσει. Η συνταγή είναι σαφώς πιο νόστιμη όταν το κρέας «κρατάει»λίγο. Όποιος δεν τα πάει καλά με το λίγο αιματάκι, ψήνει κι άλλο βεβαίως. Ταιριάζει πολύ με πουρέ και πράσινα φασολάκια. Για επιδόρπιο πίνουμε λίγο ακόμα από το μπέρμπον και συνομιλούμε με το κοκαλάκι του μεθυσμένου μοσχαριού.

από την ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
Πηγή:http://www.doctv.gr

You may also like