Πες μου το πρωινό σου, να σου πω τον τύπο σου!

Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται. Για να αποδειχτεί ωστόσο καλή, θα πρέπει να έχουμε τη δύναμη και την ενέργεια να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε συμβεί μέσα στην ημέρα. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει καθημερινά να λαμβάνουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρόγευμα.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μπορούν να αναπτυχθούν σωστά και να αποδώσουν τα μέγιστα στο σχολείο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50% των παιδιών στην Ελλάδα δεν λαμβάνουν σωστό πρωινό, ενώ το 14% δεν λαμβάνει καθόλου πρωινό.

[quote_right]Οι παιδίατροι της χώρας προειδοποιούν ότι η έλλειψη προγεύματος στα παιδιά οδηγεί στην ανεπαρκή ανάπτυξή τους, την κακή απόδοσή τους στο σχολείο, και την αύξηση της πιθανότητας να αναπτύξουν μελλοντικά διαβήτη, υπέρταση και χοληστερόλη στο αίμα, άρα και αύξηση της παχυσαρκίας.[/quote_right]

Το σωστό πρόγευμα πρέπει να καλύπτει το 20-25% των καθημερινών θερμιδικών μας αναγκών. Το γάλα μας θα πρέπει να συνοδεύουν και αρκετοί υδατάνθρακες, που βοηθούν στη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής μας απόδοσης και απομακρύνουν τις ζαλάδες και τον εκνευρισμό. Θα τους βρούμε σε τροφές όπως, το ψωμί ολικής άλεσης, οι νιφάδες δημητριακών και τα φρέσκα φρούτα.

Επιπλέον, το πρόγευμά μας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, τις οποίες θα βρούμε στα γαλακτοκομικά, τα αβγά ή τη βραστή γαλοπούλα, αλλά και λιπαρά οξεά και λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η μαργαρίνη, η πάστα ξηρών καρπών, το ταχίνι και οι ξηροί καρποί.

Έχετε υπόψη ότι καλό πρόγευμα δεν σημαίνει πολύ σε ποσότητα πρόγευμα. Αντιθέτως, με ένα σωστό συνδυασμό τροφών μπορείτε να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα λήψης των απαραίτητων συστατικών. Το σωστό πρόγευμα περιλαμβάνει μια τροφή που δίνει άμεσα ενέργεια (όπως ο φρουτοχυμός) και μια τροφή με ενέργεια που αποδίδεται με βραδύτερο ρυθμό (όπως το γάλα με νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης).

Ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκεις, αυτές είναι μερικές προτάσεις για ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.

Αν είσαι αγόρι στην εφηβεία:
 Χυμός από 1 πορτοκάλι
 ½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού με 1 κουταλιά σταφίδες, 1 κουταλιά κολοκυθόσπορους και ½ φλιτζάνι γάλα
 1 φέτα ψωμί με 1 κουταλάκι μαργαρίνη και 1 κουταλάκι μέλι
Αν είσαι κορίτσι στην εφηβεία:
 1 σάντουιτς ή τοστ με ψωμί, μαργαρίνη, φιλέτο γαλοπούλας, τυρί
 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι
 1 φρούτο
Αν είσαι φοιτητής:
 1 φλιτζάνι γάλα ή 1 γιαούρτι
 1 φέτα ψωμί με 1 κουταλάκι μαργαρίνη, ½ κουταλάκι σουσάμι και 1 κουταλάκι μέλι
 1 φρούτο φρέσκο ή 3- 4 αποξηραμένα
Αν είσαι φοιτήτρια:
 Φρουτοσαλάτα με 2- 3 διαφορετικά φρέσκα φρούτα
 1 γιαούρτι με 1 κουταλιά καρυδόψιχα
Για τους εργαζόμενους άνδρες:
 Χυμός από 1 πορτοκάλι
 1 σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί, ½ κουταλάκι μαργαρίνη, 1 φέτα τυρί και 1 αβγό ή μια φέτα γαλοπούλα
 2- 3 καρύδια
Για την εργαζόμενη γυναίκα:
 ½ ποτήρι χυμό φρούτων ή λαχανικών
 1 μικρό κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
 1 φρυγανιά με 1 κουταλάκι άλειμμα πραλίνας φουντουκιού

Αν σας πήρε ο ύπνος και βιάζεστε μπορείτε να πάρετε μαζί σας μια μπάρα δημητριακών ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Οι ποσότητες που σας προτείνουμε είναι ενδεικτικές. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και την κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή άλλου ροφήματος.
Και να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να σας πηγαίνουν καλύτερα, γιατί θα είστε και εσείς σε θέση να τα αντιμετωπίσετε καλύτερα.

Πηγή: womenonly.gr

You may also like