Πιο εξελιγμένος ο εγκέφαλος των κοριτσιών….

d99b1cd6a5e43aeeb8472e6d2de572a1Ο εγκέφαλος των κοριτσιών αρχίζει να ωριμάζει ήδη από την ηλικία των 10 ετών ενώ των αγοριών ωριμάζει στα 20!
Για πρώτη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ προσδιόρισαν την ακριβή χρονική διαφορά στην ωρίμανση του εγκεφάλου των δύο φύλων και είδαν τις τεράστιες διαφορές που δείχνουν καθαρά θηλυκή υπεροχή. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά την ωρίμανσή του ο εγκέφαλος «ψαλιδίζει» πληροφορίες που έχουν αποθηκευθεί στο παρελθόν, κρατώντας μόνο όσες κρίνονται σημαντικές.

Η πολύτιμη αυτή διαδικασία ξεκινά στα κορίτσια στην ηλικία των 10 ετών ενώ στα αγόρια όχι πριν τα 15-20 έτη τους. Τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cerebral Cortex προέκυψαν ύστερα από ανάλυση απεικονίσεων του εγκεφάλου 121 εθελοντών ηλικίας 4-40 ετών. Όπως ανέφερε ο δρ Μάρκους Κάιζερ που συμμετείχε στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα έκανε εντελώς τυχαία τη συγκεκριμένη ανακάλυψη ενώ διεξήγαγε πειράματα σχετικά με τη διαδικασία αποθήκευσης πληροφοριών στον εγκέφαλο. «Είδαμε ότι στο πλαίσιο της “αναδιοργάνωσής” του ο εγκέφαλος αρχίζει να “κουρεύει” συνάψεις που θεωρεί ότι δεν είναι πλέον σημαντικές. Παρότι γνωρίζαμε ότι τα κορίτσια ωριμάζουν ταχύτερα από τα αγόρια, διαπιστώσαμε εντελώς τυχαία πόσο μεγάλη είναι η χρονική διαφορά ως προς την εγκεφαλική ανάπτυξη αγοριών και κοριτσιών».

Κατά τον ερευνητή, τα αποτελέσματα αυτά είναι άκρως χρήσιμα και σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισης αγοριών και κοριτσιών, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο της εφηβείας.

Κείμενο :Φαίδρα Νικολάου, by Taλκ

You may also like