Ποιές είναι οι τροφές που προστατεύουν την όραση;

Αυτές τις μερες μείναμε αρκετές ώρες στο σπίτι, μπροστά από υπολογιστές κι οθόνες. Τα μάτια μας έγιναν πιο ευαίσθητα κι αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να τρεφόμαστε σωστά για να τα προτατέψουμε. Ας δούμε λοιπόν τι προτείνουν οι επιστήμονες. Ποιά είναι, λοιπόν, τα τρόφιμα αλλά και μεμονωμένα διατροφικά συστατικά, που έχουν σχετιστεί με την καλή λειτουργία της όρασης και την υγεία των ματιών;

Συγκεκριμένα Ψάρια

Ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί, οι αντσούγιες και η πέστροφα είναι πλούσιες σε DHA, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή. Τα χαμηλά επίπεδα σε αυτό το οξύ έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο ξηροφθαλμίας

Ψηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία επιβραδύνει την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας.

Φρούτα με βιταμίνη C

Τα μούρα και τα εσπεριδοειδή είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και αυτή τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

@carolineattwood

Αυγά

Ο κρόκος του αυγού είναι μια πρωταρχική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης αλλά και ψευδαργύρου, συστατικών που επίσης συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ώχρας κηλίδας.

Καρότα

Η βήτα-καροτίνη που έχουν τα καρότα, ένας τύπος βιταμίνης Α που προσδίδει στις τροφές πορτοκαλί απόχρωση, βοηθά τον αμφιβληστροειδή να λειτουργεί ομαλά.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά παρέχουν λουτεΐνη και αντιοξειδωτικά ζεαξανθίνη που, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα και ότι οι παρακάτω τροφές βοηθούν επίσης στην προστασία της όρασης και καλής λειτουργίας των ματιών μας : Κοτόπουλο, βοδινό κρέας, συκώτι, τυρί, πλήρες γάλα

Είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α ή ρετινόλη, η οποία προστατεύει την υγεία των ματιών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α που περιέχεται στις συγκεκριμένες τροφές παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ο συνδυασμός μάλιστα βιταμίνης Α και λουτεΐνης μπορεί να παρατείνει την καλή όραση σε άτομα που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (RP).

Πηγή: baby.gr/ onmed.gr

Photo credits: @angelovisuals / @carolineattwood (unsplash)

You may also like