Ποιες τροφές δρουν ενάντια στην τριχόπτωση;

trixoptwsh-660Η φυσιολογική διαδικασία προστάζει οι τρίχες μας να αναπτύσσονται και να πεθαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το 90% των τριχών μας κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης μεγαλώνει περίπου 1 εκατοστό το μήνα. Ο φυσιολογικός ρυθμός τριχόπτωσης είναι 50- 100 τρίχες την ημέρα, που όμως επανεκφύονται από τους ίδιους θύλακες μετά από λίγες βδομάδες. Όλο αυτό είναι φυσιολογικό.

Πότε όμως μιλάμε για υπερβολική τριχόπτωση και κατ’ επέκταση αραίωση μαλλιών;

Όταν πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες την ημέρα παρατηρείται αραίωση μαλλιών, και άρα παθολογική τριχόπτωση. Τα αίτια ποικίλουν στην εκάστοτε περίπτωση, αλλά σε γενικές γραμμές αποδίδονται στο στρες, την κληρονομικότητα και την προδιάθεση αλλά και σε κάποιες ασθένειες ή ορμονικές διαταραχές. Η άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο είναι οι εποχές όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη τριχόπτωση.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζετε: Ο ήλιος, η θάλασσα, ο άνεμος και η ρύπανση επιταχύνουν την αραίωση. Την ίδια επιρροή έχουν και οι βαφές μαλλιών και κάποια σαμπουάν.

Τι πρέπει να κάνετε για να την αποφύγετε: Η διατροφή παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας. Θα πρέπει, λοιπόν, να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε σίδηρο, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Τέτοιες είναι το συκώτι, το σπανάκι, τα βερίκοκα, οι γαρίδες, τα μύδια, το ταχίνι, το σουσάμι, ο ηλιόσπορος, η ντομάτα, τα όσπρια, η σοκολάτα, ο αρακάς, το αβγό, το αλεύρι κ. ά.

Πηγή: περιοδικό Σύμβουλος Υγείας

You may also like