Πού οφείλεται ο πόνος στα χέρια από το πληκτρολόγιο;

Καλώς ή κακώς, όλοι μας αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια μία σχέση αγάπης… και μίσους με τους υπολογιστές μας. Και βέβαια η παρατεταμένη χρήση τους προκειμένου να απαντήσουμε σε emails ή να προλάβουμε προθεσμίες για τις επιστολές και τις αναφορές μας έχει κάνει… masters του πληκτρολογίου. Σαφώς κι η χρήση υπολογιστή καθ’ αυτήν δεν είναι επικίνδυνη, όμως αν υποβόσκουν προβλήματα σους καρπούς, όπως στις αρθρώσεις ή την ευθυγράμμιση των οστών στην περιοχή, η εκτεταμένη χρήση του πληκτρολογίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

               Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι πάντα προφανής, γι’ αυτό κι είναι ουσιαστικό να γνωρίζουμε πως τα δάχτυλά μας συνδέονται με τον αυχένα μας μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου νεύρων. Αυτό σημαίνει πως μία ενόχληση στον αυχένα ή τον ώμο μπορεί να “χτυπήσει” μέχρι και τον καρπό ή τα δάχτυλα 0 κι αντίστροφα.  Υπάρχουν όμως τρεις πιθανές εξηγήσεις για τον πόνο στους καρπούς:

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Είναι μία διαδεδομένη πάθηση που οφείλεται σε πρησμένους τένοντες που πιέζονται σε κάποιο νεύρο του καρπού και προκαλεί πόνο, μούδιασμα, αίσθηση τσουξίματος και γενικότερη αδυναμία του χεριού.
  • Παγίδευση ωλένιου νεύρου: Όταν νεύρα συμπιέζονται στην περιοχή του αγκώνα, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
  • Αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί ως οστεοαρθρίτιδα που έρχεται με την πάροδο των χρόνων κι ως ρευματοειδής αρθρίτιδα η οποία είναι αυτοάνοσο νόσημα. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρείται πρήξιμο, πόνος κι ακαμψία στις αρθρώσεις προκαλώντας πόνο στον καρπό και τα χέρια.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

-Ρυθμίζουμε το πληκτρολόγιο, την οθόνη και το ποντίκι με γνώμονα το ύψος και το σωματότυπό μας.

-Φροντίζουμε να καθόμαστε άνετα χωρίς να καμπουριάζουμε ή να σκύβουμε μπροστά ενόσω χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή. Γενικότερα διατηρούμε μία σωστή στάση σώματος ενώ καθόμαστε ώστε να αποφύγουμε τον πόνο και σε άλλα σημεία του σώματος.

-Τοποθετούμε τους καρπούς και τους πήχεις των χεριών ώστε να είναι σε ευθεία – όσο γίνεται περισσότερο.

-Δεν ξεχνάμε να σηκωνόμαστε από τη θέση μας και να κινούμαστε τακτικά. Αν είναι εφικτό δοκιμάζουμε να εργαστούμε πότε σε όρθια θέση και πότε σε καθιστή.

-Μπορούμε, επίσης, να επενδύσουμε σ’ ένα πληκτρολόγιο με ανατομικό σχεδιασμό που διευκολύνει τη σωστή θέση των καρπών κατά την πληκτρολόγηση – ή σε ένα ειδικό για τη συγκεκριμένη χρήση memory foam.

Σε περίπτωση, όμως, που έχετε ήδη παρατηρήσει πως πονάτε στους καρπούς όταν πληκτρολογείτε για ώρα κι ο πόνος επιμένει (αν, δηλαδή, δεν διήρκησε μόνο μία απαιτητική μέρα) τότε καλό είναι να συμβουλευθείτε το θεράποντα ιατρό σας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως ο σωματικός πόνος είναι σινιάλο πως κάτι δεν πάει καλά. Από εκεί κι έπειτα, αν κι οι θεραπείες ποικίλουν, πιθανώς μία μικρή περίοδος με χρήση νάρθηκα για τον καρπό να διορθώσει το πρόβλημα.

You may also like