Πρέπει να γυμναζόμαστε ακόμη κι όταν πονάμε;

Όσο καλή κι αν είναι η φυσική μας κατάσταση χάρη στην τακτική μας γυμναστική, υπάρχουν κι εκείνες οι μέρες που αισθανόμαστε πως “δε μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας”. Κάπως έτσι δίνουμε στον εαυτό μας ένα ρεπό αναβάλλοντας ακόμη και τις ασκήσεις της yoga που εξαρχής ο σκοπός τους είναι να βοηθήσουν το σώμα στην αποθεραπεία του. Να το θέσουμε πιο απλά, πρέπει να γυμναζόμαστε ακόμη κι όταν αισθανόμαστε πόνο από την προηγούμενη προπόνησή μας;

               Κατ’ αρχήν είναι βασικό να θυμόμαστε πως η γυμναστική πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Αυτό είναι αλήθεια, όμως η αποτελεσματική γυμναστική περιλαμβάνει και μικρές ρήξεις των μυών που ενεργοποιούνται κατά την προπόνησή μας. Και για να σας προλάβω πριν τρομάξετε, αυτές οι προαναφερόμενες ρήξεις δεν είναι κάτι που πρέπει να μας πανικοβάλλει. Αντίθετα οι ρήξεις των μυών αποκαθίστανται μετά τη γυμναστική μας, με αποτέλεσμα οι μύες να είναι πιο ανθεκτικοί. Αλλά όσο και να προσπαθούμε κι αυτή η αντοχή χρειάζεται το χρόνο της για να αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα ναι, μετά το jogging η ιδέα του να πας μέχρι την κουζίνα, λόγου χάρη, φαντάζει άθλος!

               Αυτός ο πόνος, ωστόσο είναι πολύ διαφορετικός από τους πόνους του τραυματισμού. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως συχνά νιώθουμε πως πονάμε ενώ στην ουσία η αίσθηση μοιάζει με “τράβηγμα”, άρα μιλάμε στην ουσία για μία ήπια ενόχληση. Αντίθετα, ο πόνος από τραυματισμό είναι πιο έντονος.

               Τι μπορεί να μας βοηθήσει, λοιπόν;

               Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, ναι, η λύση είναι και πάλι η γυμναστική. Θα σας καθησυχάσω λέγοντάς σας πως μιλάμε για μία ήπιο προπόνηση, όπως περπάτημα ή yoga. Η αυξημένη ροή του αίματος στο σώμα είναι ουσιαστική για να ανακουφίσει τις ενοχλήσεις που αισθανόμαστε μετά το HIIT session ή το έντονο jogging μας…Αλλά και να μας κρατήσει on track στην καθημερινή μας άσκηση. Την ίδια στιγμή δίνουμε στους μύες που “ταλαιπωρήθηκαν” περισσότερο (για παράδειγμα, οι δικέφαλοι κι οι τρικέφαλοι) να αναρρώσουν ευκολότερα.

               Με άλλα λόγια, δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό ότι πονάτε. Αλλά μπορείτε αυτό το ρεπό που θα δώσετε την επόμενη μέρα στον εαυτό σας να το κάνετε εξίσου αποτελεσματικό.               

Πηγή: Bustle

Featured image: unsplash.com/@rominafa

You may also like