Πρόταση από το Neflix: The Dark Crystal: Age Of Resistance

Τις βδομάδες που μας πέρασαν δεν κρύβω πως μ’ έπιασε μία μικρή “κρίση νοσταλγίας”, οπότε κάποια ταξίδεψα στο 1982 και παρακολούθησα με άλλα μάτια πια το “The Dark Crystal” του Jim Henson, “μπαμπά” των Muppets. Όταν είδα για πρώτη φορά την ταινία, θυμάμαι να νιώθω λίγο φόβο, αλλά κυρίως δέος, κι ήμουν δεν ήμουν δέκα χρονών. Μπορείτε, λοιπόν να φανταστείτε με πόση λαχτάρα παρακολούθησα τη νέα σειρά του Netflix! Σας προσκαλώ στον…

               … Thra, έναν πλανήτη που τον φωτίζουν τρεις ήλιοι. Η πηγή της ζωής στο Thra είναι ο Κρύσταλλος της Αλήθειας, τον οποίο και φυλά μία εξωγήινη φυλή, οι Skeksis. Οι Skeksis παρουσιάζονται ως άρχοντες του Thra, όμως στην πραγματικότητα η απληστία τους για αιώνια ζωή έχει φθείρει τον Κρύσταλλο και πλέον αναζητούν άλλον τρόπο να ικανοποιήσουν αυτή τους τη λαιμαργία. Ο Κρύσταλλος, όμως, όπως δίνει τη ζωή, έτσι μπορεί και να την πάρει κι οι Skeksis το αντιλαμβάνονται γρήγορα. Και τα πλάσματα με την πιο ισχυρή ενέργεια που οι Skeksis χρειάζονται είναι τα Gelfling, ένα φιλήσυχο είδος που το αποτελούν επτά φυλές. Και σύντομα τρία Gelfling, ο Rian, η Brea κι η Deet, θα σπείρουν με όσα έμαθαν το σπόρο της επανάστασης.

               Η σειρά “The Dark Crystal: Age Of Resistance” είναι ένα prequel της αγαπημένης (και cult πλέον) ταινίας που μας χάρισαν το 1982 ο Jim Henson κι ο Frank Oz. Τη γενική επιμέλεια ανέλαβε η κόρη του Jim Henson, Lisa, με τους χαρακτήρες να εμπνέονται από τα σχέδια του Brain Froud, ο οποίος είχε συνεργαστεί και το 1982 με τον Henson. Η σειρά αποτελείται από δέκα επεισόδια, τα οποία και σκηνοθετεί ο Louis Leterrier (“The Incredible Hulk”, 2008 και “Now You See Me”, 2013).

               Πρόκειται για μία επιβλητική παραγωγή όπου απλώνεται μπροστά στα μάτια μας ένας κόσμος νέος, μαγικός. Στην πραγματικότητα, οι δημιουργοί εξερευνούν και τις πιο κρυφές γωνιές του Thra που δεν καταφέραμε να αντικρίσουμε με την ταινία του 1982. Κι αν κι επιστρατεύτηκαν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που δεν υπήρχαν τότε (hello, there, CGI!), αυτά σε καμία περίπτωση δεν ήρθαν για να υπονομεύσουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές: τις μαριονέτες, οι οποίες εδώ αποκτούν μία νέα υπόσταση. Ξέρουμε εξαρχής πως αυτό που βλέπουμε είναι μία μορφή κουκλοθέατρου, όμως η δουλειά όλων των μελών της παραγωγής (σκηνογράφοι, σεναριογράφοι, μαριονετίστες και γενικότερα όλο το δημιουργικό επιτελείο) μπορεί να κάνει ακόμη και blockbusters της κατηγορίας fantasy να ζηλεύουν αυτά τα δέκα επεισόδια. Ακόμη κι οι ηθοποιοί που χάρισαν τις φωνές τους στα νέα πρόσωπα της σειράς κλήθηκαν να βγάλουν εις πέρας ένα απαιτητικό project γιατί στην ουσία η ερμηνεία τους εξαρτάται απόλυτα από εκείνη του εκάστοτε μαριονετίστα. Αλλά για να αντιληφθείτε το πόσο ψηλά έθεσε τον πήχη η παραγωγή, σας συνιστώ να παρακολουθήσετε και το documentary “The Crystal Calls: Making of “The Dark Crystal: Age of Resistance’”, το οποίο κι ακολουθεί τη σειρά. Αυτό που εσείς θα απολαύσετε είναι μία (ομολογουμένως) σκοτεινή, αλλά σαγηνευτική περιπέτεια φαντασίας όπου ο μύθος συναντά την ανθρωπιά – ακόμη κι αν μιλάμε για Gelfling και Podling! Κι αναμφίβολα θα συγκινήσει τους παλιούς (και fans Της ταινίας του 1982) κι οπωσδήποτε θα μαγέψει το νέο κοινό.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε τη σειρά όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Με τις φωνές των: Taron Egerton, Nathalie Emmanuel, Anya Taylor-Joy, Donna Kimball, Jason Isaacs, Simon Pegg, Helena Bonham-Carter, Caitriona Balfe, Toby Jones, Awkwafina, Mark Hamill, Gugu Mbatha-Raw, Lena Heady, Benedict Wong κ.α.

You may also like