Μήπως η δίαιτα που ακολουθείτε δε σας ταιριάζει;

Μάθατε για μία “καταπληκτική δίαιτα που υπόσχεται άμεση απώλεια περιττών κιλών σε λίγες μόνο μέρες” (ελάτε, όλοι μας έχουμε δει αυτήν την υπόθεση να διατυμπανίζεται σε όλο το διαδίκτυο!) κι αποφασίσατε να τη δοκιμάσετε! Την τηρείτε με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια όμως, όχι μόνο τα κιλά δε λένε να φύγουν, αλλά το σώμα σας μοιάζει να μην κάνει όσα πρέπει. Ποια είναι τα “καμπανάκια” που προειδοποιούν πως η διατροφή μας θέλει αναθεώρηση;

               01 Λεπτά κι εύθραυστα μαλλιά.

Όπως κάθε άλλο όργανο του σώματος, έτσι και τα μαλλιά μας χρειάζονται τα σωστά θρεπτικά στοιχεία. Κι αν η διατροφή μας είναι φτωχή σε πρωτεΐνες, τότε τα μαλλιά γίνονται αδύναμα, οδηγώντας ακόμη και σε έντονη τριχόπτωση. Για υγιή και δυνατά μαλλιά, η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C. Φροντίζουμε, λοιπόν, η διατροφή μας να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους αλλά και “καθαρές” πρωτεΐνες, κυρίως από αυγά και σολομό.

               02 Πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία της (ομολογουμένως αναπόφευκτης) γήρανσης, αλλά και να διατηρήσει την καλή της υγεία. Είναι ουσιαστική η επαρκής πρόσληψη βιταμινών A, C, D κι E αλλά κι αντιοξειδωτικών και φλαβοβοειδών κυρίως μέσω των φρούτων και των λαχανικών.

               03 Κακή στοματική υγεία.

Ούλα ερεθισμένα που αιμορραγούν αλλά και διάβρωση των δοντιών είναι τα πιο γνωστά σημάδια μίας κακής διατροφής και συνήθως ο ένοχος είναι τα επεξεργαμένα σάκχαρα σε τροφές κι αναψυκτικά. Επίσης τα σημάδια αυτά λειτουργούν κι ως προειδοποίησης ανεπάρκειας βιταμίνης C. Η ιδανικότερη πηγή είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και τα μούρα, αλλά κι οι ντομάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι.

               04 Πνευματική κόπωση.

Πολλές φορές οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε μείωση των επιδόσεών μας σε διάφορες εργασίες και περιορισμό της συγκέντρωσης και της μνήμης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά Ω3 όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί κι οι σαρδέλες, αλλά κι οι ξηροί καρποί.

               05 Πεπτικές διαταραχές.

 Η ελλιπής πρόσληψη φυτικών ινών μέσω τςη διατροφής μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα δυσκολιότητας αλλά και διάρροιας – και τα δύο προκύπτουν από αυτήν ακριβώς την έλλειψη. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 38 γραμμάρια για τους άνδρες και 25 γραμμάρια για της γυναίκες. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά (έστω κι αν αυτά είναι κατεψυγμένα), εξαιρετικοί σύμμαχοι είναι και τα προϊόντα ολικής άλεσης κι οι ξηροί καρποί.

               06 Αργή επούλωση πληγών.

Αν τα τραύματά σας αργούν να “κλείσουν”, o λόγος είναι η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την επούλωσή τους. Μία κακή διατροφή αποδυναμώνει το νέο ιστό που αναπλάθεται και απαιτείται περισσότερο χρονικό διάστημα για να σχηματιστεί, ενώ επίσης επηρεάζεται κι η δυνατότητα του οργανισμού να εξουδετερώσει βακτήρια που θα εισβάλλουν μέσω της πληγής. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με την επαρκή πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών.

               07 Αρρωσταίνουμε πιο εύκολα και συχνά.

Οι φτωχές διατροφικές συνήθειες μπορούν να διαταράξουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας ευάλωτους σε λοιμωξεις κι ιώσεις. Αν, όμως, αυτές διορθωθούν και φροντίζουν να προσλαμβάνουμε τις επαρκείς ποσότητες βιταμινών A, C κι Ε, καθώς και σεληνίου, ψευδάργυρου, σιδήρου και φολικού οξέος, το πρόβλημα μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά. Εποιμένως, δεν παραλείπουμε την τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (ιδίως εσπεριδοειδών και πράσινων λαχανικών αντίιστοιχα) και προϊόντων όλικης άλεσης.

               Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες – κακά τα ψέμματα η keto δεν είναι για όλους (και προσωπικά αμφιβάλλω αν πρέπει να επιλέγεται γενικότερα). Οπωσδήποτε και θέλουμε η διατροφή μας να μας βοηθήσει στην καλή μας υγεία, όμως αυτό πρέπει να γίνεται σωστά και μεθοδικά. Γι’ αυτό κι επαναλαμβάνουμε πως σε κάθε περίπτωση, πριν από κάθε σημαντική αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, ειδικά αν λόγω ιατρικού ιστορικού παρακλουθούμε τυχόν μεταβολές.

You may also like