Πρόταση για βιβλίο :«Χαμένο Παιδί» του Ian McEwan

xameno paidiΉταν ένα απλό πρωινό του Σαββάτου όταν ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Στίβεν Λούις αποφάσισε να πάει στο γειτονικό σούπερ μάρκετ για ψώνια έχοντας μαζί την τρίχρονη κορούλα του, Κέιτ. Μόνο που η έξοδός τους εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά, καθώς στα λίγα δευτερόλεπτα που αποσπάστηκε η προσοχή του Στίβεν, το παιδί είχε εξαφανιστεί. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η αναζήτηση της Κέιτ, ενώ η ζωή του αρχίζει να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Μέσα σε αυτό το κλίμα της δυσβάσταχτης απώλειας, όμως, έρχεται κι η στιγμή όπου ο Στίβεν καλείται να επαναξιολογήσει τη σχέση του με τη γυναίκα του, τους φίλους του, την οικογένειά του και – κυρίως – με τον εαυτό του. Κι αυτό θα γίνει μέσα από μία ξεχωριστή εμπειρία με το χρόνο, ο οποίος μ’ έναν περίεργο τρόπο θα τον παρασύρει σε μνήμες που είτε είχε θάψει βαθιά, είτε τις βιώνει για πρώτη φορά σα θεατής.

Ο συγγραφέας της – δημοφιλούς πια – «Εξιλέωσης» Ian McEwan μπαίνει σε «βαθιά νερά», ανακατεύοντας το υποσυνείδητο και τον ψυχισμό με την κβαντική φυσική για να συνθέσει μία ανθρώπινη ιστορία απώλειας, οδύνης, παραίτησης, αλλά κι υφέρπουσας ελπίδας. Με λόγο όμορφο κ έξυπνο που κυλάει γρήγορα, ο συγγραφέας δημιουργεί μία πλοκή πολύ δυνατή συναισθηματικά, καθώς σε κάθε γραμμή καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να νιώθει κυριολεκτικά στο πετσί του τον πόνο του Στίβεν και να αναζητά μαζί του μία σανίδα σωτηρίας. Κι αν σας τρόμαξα με την κβαντική φυσική που σας προανέφερα, μην ανησυχείτε. Ο λόγος που την επιστρατεύει είναι για να τονίσει τη σημασία του χρόνου για τη ζωή των ανθρώπων και το μυστηριώδη του ρόλο σ’ αυτήν.
Το «Χαμένο Παιδί» κυκλοφορεί από της εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά και βραβεύθηκε το 1987 με το βραβείο Whitbread.

###IMAGE-DEPTΛίγα λόγια για το συγγραφέα:
Γεννημένος στο Χαμπσάιρ το 1948, ο Ian McEwan σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στα ΠανεπιστήμιαSussex και East Anglia. Η πρωτοπόρα του συγγραφική δουλειά θα γινόταν σύντομα αισθητή, καθώς το 1975 η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «First Love, Last Rites» τιμήθηκε με το βραβείο Somerset Maughman. Εκτός από την «Εξιλέωση», η οποία μεταφέρθηκε με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη – για μένα η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου -, στο βιογραφικό του Ian McEwan συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το «Solar», «Έμμονη Αγάπη» και «Άμστερνταμ».

You may also like