Πρόταση για βιβλίο: “Γραμμή Αίματος”

Για μένα το καλοκαίρι δε νοείται χωρίς μία (μικρή;) στοίβα με βιβλία. Οπότε μην απορείτε που επανέρχομαι τόσο γρήγορα με μία ακόμη πρόταση. Αυτή τη φορά λέω να ιντριγκάρω το αστυνομικό σας δαιμόνιο με μία από τις πρόσφατες περιπέτειες του ντετέκτιβ Χάρι Μπος, με την υπογραφή του Michael Connelly.

Ο ντετέκτιβ Χάρι Μπος συνεργάζεται πλέον εθελοντικά με το τοπικό αστυνομικό τμήμα του Σαν Φερνάντο ενόσω απασχολείται περισσότερο ως ιδιωτικός ερευνητής. Κάπως έτσι θα βρεθεί μπροστά του μία νέα υπόθεση: ο υπερήλικας μεγιστάνας Γουίτνεϋ Βανς του ζητά να αναλάβει μία ιδιαίτερη έρευνα, επιθυμώντας να μάθει αν υπάρχει κάποιος απόγονός του έπειτα από μία σύντομη σχέση που είχε στα νιάτα του με μία ανήλικη Μεξικανή, με την οποία χώρισε όταν έμαθε πως ήταν έγκυος. Αν όντως υπάρχει απόγονος, τότε εξυπακούεται πως δικαιούται τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Κι ο Βανς δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλον για αυτήν την έρευνα, παρά μόνο τον Μπος. Μόνο που, όπως είναι λογικό, μετά από τόσα χρόνια η αναζήτηση μπορεί να καταστεί επικίνδυνο όχι μόνο για τον Μπος ή και τον Βανς, αλλά ακόμη και για αυτόν που αναζητούν. Παράλληλα, ο Μπος πρέπει να ισορροπήσει αυτήν την ιδιωτική έρευνα με μία άλλη του τοπικού αστυνομικού τμήματος όπου υπηρετεί γύρω από μία περίεργη σειρά βιασμών. Και το ερώτημα είναι, εκτός από το ερώτημα του εξωφύλλου “Πώς μπορείς να σώσεις κάποιον που δε θέλει να βρεθεί;”, μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο δράστης στοπ Σαν Φερνάντο; Θα μπορούσε να κλιμακωθεί ως και το φόνο; Κι αν ναι, γιατί;

Η “Γραμμή Αίματος” είναι το δέκατο ένατο βιβλίο του σύγχρονου νουάρ συγγραφέα από τη σειρά “Χάρι Μπος”, η οποία μέχρι τώρα αποτελείται από είκοσι ένα βιβλία. Χαρούμενο και (μικρό) spoiler: στις σελίδες του βιβλίου συναντούμε και τον Μίκι Χόλερ – ναι, ναι, το “Δικηγόρο με τη Λίνκολν”!

Πώς καταλαβαίνει κανείς πως ένα αστυνομικό μυθιστόρημα δεν είναι απλά καλό ή ευχάριστο για ανάγνωση, αλλά σχεδόν εθιστικό; Όταν ξεκινάς να διαβάζεις και σύντομα συνειδητοποιείς πως δυσκολεύεσαι να βάλεις το σελιδοδείκτη εκεί που σταμάτησες για να κάνεις ο.τιδήποτε άλλο. Αυτό σου συμβαίνει και με τη “Γραμμή Αίματος”. Η αλήθεια είναι πως δεν έτυχε να διαβάσω ποτέ μία ιστορία με το Χάρι Μπος, αλλά έχοντας πάρει “το βάπτισμα του πυρός” με το “Δικηγόρο με τη Λϊνκολν”, ξέρω πολύ καλά πως ο Connelly είναι αυθεντία στο να συλλάβει και να αφηγηθεί μία ξεχωριστή ιστορία μυστηρίου. Εν προκειμένω, όχι μόνο μία, καθώς εδώ ο ήρωάς του καλείται να δώσει απαντήσεις σε δύο υποθέσεις. Η πλοκή κάθε υπόθεσης είναι τόσο ερμητικά ασφαλισμένη ώστε ο Connelly να σε κάνει – τι άλλο; –  να είσαι παρατηρητικός, να περισυλλέξεις (και) εσύ τα στοιχεία και να κάνεις τη δική σου έρευνα – μαζί με τον Μπος, βεβαίως. Αν καταφέρεις να ξετυλίξεις το κάθε κουβάρι, εννοείται είσαι καλός μαθητής. Αν όχι… μαθαίνεις απλά από έναν από τους καλύτερους! Κι όλα αυτά ενώ παράλληλα ξεκλειδώνεις πτυχές του Μπος που σε κάνουν να κατανοήσεις την αποφασιστικότητα με την οποία λειτουργεί αλλά και εκείνες τις γωνίες που αποδεικνύουν πως, παρά το σκληροτράχηλο χαρακτήρα του, έχει κι ο ίδιος τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει.

Τι θέλω να σου πω; Αν πιστεύεις πως έχεις καιρό να νιώσεις ντετέκτιβ… δώσε μία ευκαιρία στο Michael Connelly και τον ντετέκτιβ Χάρι Μπος. Δε θα απογοητευτείς, το αντίθετο θα έλεγα!

Η “Γραμμή Αίματος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Μαρίας – Ρόζας Τραϊκόγλου (τίτλος πρωτότυπου “The Wrong Side Of Goodbye”).

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Εμπνευσμένος από το συγγραφέα crime – noir Raymond Chandler, Ο Michael Connelly αποφάσισε να σπουδάσει δημοσιογραφία και δημιουργική γραφή. Η τριών ετών εμπειρία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ κι ένα πραγματικό έγκλημα που εξελίχθηκε στο Λος Άντζελες είναι κι εκείνα που “γέννησαν” τον ντετέκτιβ Ιερώνυμο ”Χάρι” Μπος και γνωρίσαμε το 1992 την πρώτη του περιπέτεια με τίτλο “Σκοτεινή Ηχώ”. H “Σκοτεινή Ηχώ” βραβεύτηκε με το βραβείο Edgar ως το Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Μυθιστόρημα της Ένωσης Συγγραφέων Μυστηρίου της Αμερικής κι από τότε ακολούθησαν κι άλλες επιτυχημένες ιστορίες με τον Χάρι Μπος, ενώ το 2005 μας συστήθηκε και ο Μίκι Χόλερ ως ο “Δικηγόρος με τη Λίνκολν”. Το φετινό Οκτώβριο θα απονεμηθεί στον Michael Connelly το βραβείο Diamond Dagger για τη συμβολή του στο αστυνομικό είδος.

Όσο για το Χάρι Μπος; Μπορούμε να τον δούμε να παίρνει σάρκα κι οστά στη σειρά “Bosch” του Amazon Prime Instant Video, με τον Titus Welliver στον ομότιτλο ρόλο και τον Michael Connelly σε πόστο σεναριογράφου και παραγωγού! Όχι, που δε θα έβρισκα λόγο για νέο τηλεοπτικό “κόλλημα”!

You may also like