Πρόταση για βιβλίο: “Έθιμα Ταφής” της Hannah Kent

Το καλό βιβλίο δεν έχει εποχή. Είναι ευπρόσδεκτη συντροφιά παντού: στην παραλία το καλοκαίρι, στο καφέ που απολαμβάνουμε μία στάση από τη βόλτα στα μαγαζιά, στο σπίτι ενώ οι μέρες μικραίνουν… Και τώρα που ο καιρός εμπνέει για να κουρνιάζουμε στο καθιστικό μας με ένα ζεστό καφέ δίπλα μας, ένα βιβλίο μας ταξιδεύει και μας παρασέρνει. Η σημερινή μας πρότασή, όμως, εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα και την ιστορία ενός εγκλήματος που ακόμη και σήμερα προβληματίζει.

Λίγα λόγια για την υπόθεση…

               Ισλανδία, 1829. Η Άγκνες Μαγκνουσντότιρ καταδικάζεται σε θάνατο για το φόνο του Nάταν Κέτιλσον, αφεντικού κι εραστή της. Οι αρχές αποφασίζουν πως μέχρι να εκτελεστεί θα μείνει υπό την επίβλεψη ενός αγρότη και της οικογένειάς του ως παραδουλεύτρα. Ο Γιον, η γυναίκα του Μαργκρέτ και οι δύο του κόρες δεν κρύβουν το φόβο τους που αναγκάζονται να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη με μία φόνισσα. Την ίδια στιγμή, στον εφημέριο Τότι Θόρβαδουρ ανατίθεται η πνευματική καθοδήγηση της Άγκνες. Στόχος να λυτρωθεί ενώπιον Θεού για το έγκλημά της.

Η Άγκνες παρουσιάζεται τουλάχιστον απρόσιτη. Όμως ο σκληρός ισλανδικός χειμώνας και οι δουλειές που πρέπει να γίνουν στο υποστατικό θα επιτρέψουν στην οικογένεια να δει την Άγκνες με άλλα μάτια. Και η ίδια η Άγκνες ξεκινά να αφηγείται την ιστορία της. Τι την οδήγησε ως εδώ; Και κυρίως, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα;

Η αληθινή ιστορία πίσω από το μυθιστόρημα

               Τα “Έθιμα Ταφής” ακολουθούν την πραγματική ιστορία της Άγκνες Μαγκνουσντότιρ. Είναι μία υπηρέτρια που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για το φόνο δύο αντρών, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού της, Νάταν Κέτιλσον. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Αγκνες Μαγκνουσντότιρ ήταν η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Ισλανδία.

H Kent αποφάσισε να εκδηλώσει την περιέργειά της για την ιστορία της Άγκνες έπειτα από ένα ταξίδι στην Ισλανδία. Εκεί βρήκε τους τάφους της Άγκνες και του συνεργού της, Φρίντρικ Σιγκουρτνσον. Η συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι που λέγεται “Άγκνες Μαγκνουστότιρ. Συνδύασε όσα στοιχεία μπόρεσε να συγκεντρώσει για την υπόθεση που ακόμη και σήμερα απασχολεί τους νομικούς κύκλους της χώρας με τη μυθοπλασία, ”.

Στα αρχεία η Άγκνες εμφανίζεται ως μία γυναίκα αμετανόητη. Χαρακτηρίστηκε ακόμη και μάγισσα, πιθανώς λόγω του υψηλού για το statusτης επιπέδου γνώσεων.

Η Kent μας παρουσιάζει την Άγκνες με επιείκια, παρουσιάζοντάς μας την κατάδικη ως έναν άνθρωπο που πάλευε με τους δικούς της δαίμονες, που πάλεψε με μανία για να συμφιλιωθεί ως ένα βαθμό μαζί τους και που ακόμη και την ύστατη ώρα τη στοιχειώνουν. Κι όσο ο αναγνώστης “ρουφάει” κάθε λεπτομέρεια για το πώς η Άγκνες κατέληξε να μετρά αντιστροφά για τη ζωή της, η Kent τον ωθεί να περιδιαβεί στην παγωμένη εξοχή της Ισλανδίας, να μπει στα φτωχικά υποστατικά και να νιώσει πως είναι παρόν στα κρύα δωμάτια ενόσω η Αγκνες αποκαλύπτει σιγά σιγά ποια είναι πραγματικά.

               Στην επόμενη επίσκεψή σας στο βιβλιοπωλείο, αναζητήστε τα “Έθιμα Ταφής” και να είστε σίγουροι πως οι σελίδες τους θα γίνουν προέκταση των χεριών σας… τόσο πολύ θα σας μαγέψουν!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

Photo credits: @kimberlyfarmer (unsplash)

You may also like