Πρόταση για βιβλίο: “Ο Θαμμένος Γίγαντας”

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσουμε στη ζεστασιά του σπιτιού μας με ένα καλό βιβλίο ανά χείρας. Μία τέτοια πρόταση είναι κι ο “Θαμμένος Γίγαντας” του Καζούο Ισιγκούρο.

Στη Βρετανία μετά το θάνατο του Βασιλιά Αρθούρου ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Αξλ κι η Μπέατρις παρατηρούν πως τόσο οι ίδιο όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού όπου ζουν, ταλαιπωρούνται από κενά μνήμης. Το αγαπημένο ζευγάρι υποψιάζεται πως υπεύθυνη γι’αυτήν την κατάσταση είναι μία μυστηριώδης ομίχλη που πλήττει χωριά Βρετανών αλλά και Σαξόνων. Έτσι, χάρη σε κάποιες σκόρπιες εικόνες αναμνήσεων, η Μπέατρις πείθει τον Αξλ να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να συναντήσουν τον αποξενωμένο (για λόγους που δε μπορούν να θυμηθούν) γιο τους. Στη δύσκολη αυτή διαδρομή τους θα συναντήσουν έναν πολεμιστή που καλείται να πολεμήσει δράκους και δαίμονες, ένα νεαρό παιδί που προκαλεί ανεξήγητα το φόβο, μυστηριώδεις καλόγερους, έναν ιππότη του Αρθούρου με μία επικίνδυνη αποστολή… Μα πάνω απ’ όλα, η αγάπη που έχει ο Αξλ για τη Μπέατρις (κι αντίστροφα) θα δοκιμαστεί. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να μάθουν αν οι αναμνήσεις είναι τελικά απαραίτητες για να εξακολουθήσουν να είναι ευτυχισμένοι, όπως κι έζησαν τόσα χρόνια μέχρι τώρα.

Ο “Θαμμένος Γίγαντας” είναι το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Βρετανού Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro), συγγραφέα του επιτυχημένου βιβλίου “Τα Απομεινάρια Μιας Μέρας” (1989), που το 1993 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.

Ατμοσφαιρικό… παραμύθι για μεγάλα παιδιά; Αλληγορία; Όπως κι αν τον δει κανείς, ο “Θαμμένος Γίγαντας” δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για την Μελέτη της δύναμης των αναμνήσεων στη ζωή των ανθρώπων. Μέσα από μία αφήγηση που περιλαμβάνει από χωρικούς και πολεμιστές μέχρι δράκους και μάγισσες, ο Καζούο Ισιγκούρο ευρηματικά σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων του ενόσω βρίσκονται υπό την επίδραση της ομίχλης που προκαλεί τα κενά μνήμης ώστε κανείς να μη μπορεί να θυμηθεί αν ο διπλανός του είναι φίλος ή εχθρός. Ξεδιπλώνεται η ματαιότητα της εκδίκησης και του πολέμου, καθώς επίσης κι η ανάγκη της ελπίδας πως η αγάπη κι η αλληλεγγύη δεν είναι αξίες που αργοσβήνουν. Τολμώ να πω πως ο Ισιγκούρο θα μπορούσε να έχει εμπνευστεί από τη γνωστή αλληγορία του Πλάτωνα με τους φυλακισμένους στη σπηλιά που, όταν απομακρύνονται από την πλασματική πραγματικότητά της, αμφιβάλλουν αν θέλουν όντως να ζήσουν μακριά της. Με ακρογωνιαίο λίθο αυτήν την παραβολή, ο Ισιγκούρο συνθέτει μία σαγηνευτική ιστορία με λυρικούς διαλόγους κι εξελίξεις που απλά δε σου επιτρέπουν να εγκαταλείψεις το βιβλίο!

Αναζητήστε το “Θαμμένο Γίγαντα” στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός και δε θα το μετανιώσετε!

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Αν και γεννημένος το 1954 στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, ο Καζούο Ισιγκούρο μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία όπου κι εξακολουθεί να διαμένει. Έπειτα από σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Kent, απέκτησε Master Δημιουργικής Γραφής από το Πανεπιστήμιο East Anglia. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Χλωμή Θέα των Λόφων” εκδόθηκε το 1982, ενώ επτά χρόνια μετά βραβεύτηκε με το Booker για τα “Απομεινάρια μιας Μέρας”, το βιβλίο που ακόμη και σήμερα θεωρείται ορόσημο της καριέρας του. Ακόμη έχει εργαστεί ως σεναριογράφος (ενδεικτικά αναφέρουμε το “The White Countess” του 2005) κι ως στιχουργός για την τραγουδίστρια της jazz, Stacey Kent.

You may also like