Πρόταση για βιβλίο: The subtle art of not giving a f*ck

Ο τομέας με βιβλία αυτοβελτίωσης δεν είναι καινούργιος στα βιβλιοπωλεία. Αλλά προσφάτως έγινε τόσο ευρέως διαδεδομένος και μπήκε στις πρώτες επιλογές των απανταχού αναγνωστών αυτού του κόσμου. Μιας και για πολλά χρόνια θεωρείτο ταμπού το να ψάχνει κάποιος να βρει την εσωτερική του ισορροπία και να προσπαθεί να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Λες και παλιότερα όλοι οι άνθρωπο ήταν τέλειοι και χάλασαν στη πορεία. Το «Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα..!» είναι γραμμένο από έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς και απευθύνεται σε αυτήν (και όχι μόνο θα έλεγα). 


Ένα βιβλίο που αυτό που θέλει να επιτύχει  (και το καταφέρνει) είναι να μας ξυπνήσει. Να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως καλώς ή κακώς δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για τα πολλά. Πως η ζωή πολλές φορές είναι άδικη και σκληρή. Και πως όσο και αν χτυπηθούμε δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτό όμως που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να μας επηρεάζει λιγότερο!

Σ’ αυτόν τον καθοριστικό -για τη νέα γενιά- οδηγό αυτοβελτίωσης, ένας σούπερσταρ blogger μας αποκαλύπτει πως το κλειδί για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε να είμαστε “θετικοί” όλη την ώρα. Αντ’ αυτού, να γίνουμε καλύτεροι στον χειρισμό των αντιξοοτήτων.

Για δεκαετίες μας λένε πως η θετική σκέψη είναι το κλειδί μιας χαρούμενης, εύπορης ζωής. “Στο διάολο η θετικότητα”, λέει ο Μαρκ Μάνσον. “Ας είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές τα πράγματα είναι σκατά και πρέπει να ζήσουμε με αυτό”. Τα περασμένα χρόνια, ο Μαρκ Μάνσον, μέσω του εξωφρενικά δημοφιλούς του blog, προσπαθεί να διορθώσει τις απατηλές προσδοκίες που έχουμε για τον κόσμο και τους εαυτούς μας. Τώρα φέρνει την σκληρά-κερδισμένη σοφία του σε αυτό το βιβλίο.

Ο Μάνσον υποστηρίζει -στηριζόμενος από ακαδημαϊκή έρευνα και εύστοχα καυστικό χιούμορ– πως η βελτίωση της ζωής μας εξαρτάται όχι από την ικανότητα του να φτιάχνουμε λεμονάδα από τα λεμόνια της ζωής, αλλά από το να μάθουμε να χωνεύουμε τα λεμόνια καλύτερα. Όπως γράφει: “Δεν γίνεται όλοι να είναι ξεχωριστοί – υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στην κοινωνία. Ούτε είναι δίκαιο ούτε είναι δικό μας φταίξιμο.” Ο Μάνσον μας συμβουλεύει να γνωρίσουμε τους προσωπικούς μας περιορισμούς και να τους αποδεχτούμε. Αυτό, λέει, είναι η πραγματική πηγή ενδυνάμωσης. Μόλις αποδεχτούμε τους φόβους, τα ελαττώματα και τις αβεβαιότητες μας – μόλις σταματήσουμε να τρέχουμε και να τα αποφεύγουμε και ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επώδυνες αλήθειες – θα μπορούμε να βρούμε το κουράγιο και την αυτοπεποίθηση που απεγνωσμένα αναζητούμε.

“Στη ζωή έχουμε ένα περιορισμένο ποσό από δεκάρες για να δώσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να επιλέγουμε με σύνεση πού θα τις δώσουμε.” Ο Μάνσον μέσα από κουβέντες με πραγματικό νόημα, βγαλμένες από τον πόνο και την αποτυχία, διασκεδαστικές ιστορίες και απρόσμενο, βιτριωλικό χιούμορ, μας οδηγεί έξω από τον κύκλο της άσκοπης προσπάθειας, των ψευδαισθήσεων και της αυτολύπησης. Αυτό το μανιφέστο είναι ένα αναζωογονητικό χαστούκι στο πρόσωπο όλων μας, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να ηγούμαστε πιο γεμάτες, γειωμένες ζωές.

You may also like