Πρόταση για βιβλίο : To 13o υπόγειο (από τη Χριστιάνα Τζέικου)

cover - To 13o YpogeioΠόσο χαίρομαι να μιλώ για αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο σε φίλους , συγγενείς, γνωστούς… Όλοι μας έχουμε (σε εμφανές πάντα σημείο) ένα αγαπημένο βιβλίο, ή μάλλον ΤΟ αγαπημένο βιβλίο, που θέλουμε να διαβάζουμε ξανά και ξανά..Εκείνο το βιβλίο που όχι απλώς μας ταξιδεύει αλλά και που μας ταρακουνάει και μας κάνει να αλλάζουμε πολλές φορές τον τρόπο σκέψης μας , ακόμη και το πως βλέπουμε τα πράγματα αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας… Για εμένα αυτό το βιβλίο είναι το 13ο Υπόγειο του Βαγγέλη Μπέκα. Όταν το πρωτοδιάβασα είχα εντυπωσιαστεί με τον διαφορετικό τρόπο γραφής που χρησιμοποιεί καθώς και με την αμεσότητα  και την ευθύτητα που παράγουν οι λέξεις του…Η ιστορία αυτή θα έλεγα ότι αγγίζει το ονειρικό, υπερβαίνει τη λογική και αποτυπώνει αλήθειες οι οποίες δεν απέχουν πολύ από την εποχή που ζούμε.

Περιγραφή:Το εμπορικό κέντρο New Bios απλώνεται σαν κισσός μες στην πρωτεύουσα και κατασπαράσσει καθημερινώς νέα τετράγωνα του πολεοδομικού ιστού. Θαρρείς και πρόκειται για μια ολόκληρη εμπορική πόλη που απέδρασε απ’ το μέλλον.Οι εργαζόμενοι στο εμπορικό κέντρο New Bios δίνουν λόγο μόνο στα εταιρικά δικαστήρια και υπακούουν μόνο στα καταστατικό λειτουργίας της εταιρίας.
Στα θεμέλια του New Bios κρύβεται ένας άλλος κόσμος. Κάτω από τη λουστραρισμένη επιφάνεια υπάρχει η διεστραμμένη εκδοχή της που στηρίζει το μεγαλείο του Πάνω Κόσμου. Οι εργαζόμενοι που υποκύπτουν σε αλλεπάλληλα παραπτώματα, καταδικάζονται και πέφτουν όλο και πιο βαθιά, σε υπόγεια όπου η ακραία εκμετάλλευση βασιλεύει.
Η Αργυρένια έχει εξαναγκαστεί να εργάζεται στο Club 13 Σόδομα. Σε ένα από τα αδαμαντωρυχεία της εταιρίας. Οι φήμες μιλούν για κραιπάλες με ποτά και ναρκωτικά και ιστορίες τύπου Κάμα Σούτρα. Έπη για άσωτη ζωή που δεν είναι ανοιχτή στον καθένα. Ο παράδεισος του ασώτου αφορά μονάχα τα φουσκωμένα πορτοφόλια.
Ο Πέτρος τυφλωμένος από το ερωτικό πάθος για εκείνη, εγκαταλείπει τις ρεαλιστικές γειτονιές της μητρόπολης, εισβάλει στο μετα-ρεαλιστικό κόσμο του New Bios και καταδύεται στο σουρεαλιστικό Κάτω Κόσμο.*

*Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου Το 13ο Υπόγειο.

Vangelis bekasΛίγα λόγια για τον Συγγραφέα και το έργο του

O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976. Σπούδασε μηχανικός παραγωγής και διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και στη συνέχεια ΜΜΕ. Δραστηριοποιείται στην καλλιτεχνική ομάδα Barouak , η οποία ασχολείται κυρίως με την παραγωγή βιντεοποιημάτων και άλλων οπτικοακουστικών projects. To 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα “Tο 13o υπόγειο”, ενώ το 2011 ακολούθησε το μυθιστόρημα “Φετίχ”, και τα δύο από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το τρίτο του μυθιστόρημα “Οι αισιόδοξοι” κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Τον Οκτώβριο του 2010 πραγματοποίησε την “Performance Διήγημα Δρόμου”. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.

Προσωπικό σχόλιο:

Εάν αυτά τα βιβλία γίνονταν ταινίες μπορεί να μας είχαν σοκάρει αλλά και να μας ξυπνούσαν…Επίσης να πω κάπου εδώ πως έχω διαβάσει και το αμέσως επόμενο μυθιστόρημα το «Φετίχ» (εξίσου συναρπαστικό), ενώ εκκρεμούν «Οι αισιόδοξοι» (που θα πάει , κάποια στιγμή θα τους αποκτήσω)! Καλή ανάγνωση!!!

 

You may also like