Πρόταση για θέατρο: «Δείπνο ηλιθίων»

Τα πάντα διαδραματίζονται σε ένα παρισινό σαλόνι. Ο bon viveur εκδότης Πιέρ­ Μπροσνάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), έχει με την παρέα του ένα μάλλον ανήθικο, αλλόκοτο χόμπι: κάθε Πέμπτη στήνουν ένα δείπνο στο οποίο ο καθένας τους προσκαλεί και από έναν «ηλίθιο» για να σπάσουν πλάκα. Εκείνος, μάλιστα, που θα φέρει τον πιο «τέλειο ηλίθιο» κερδίζει. Αυτήν τη φορά όμως ο Πιέρ θα την πατήσει. Λόγω ενός λουμπάγκο θα ξεμείνει στη μεγαλοαστική οικία του παρέα με τον τελευταίο «ηλίθιό» του (Σπύρος Παπαδόπουλος). Μόνο που αυτός ο τελευταίος, με τις αθέλητες γκάφες του, θα φέρει τον Πιέρ σε απόγνωση – ίσως όμως και σε μια πρωτόγνωρη αυτογνωσία.

Το «Δείπνο ηλιθίων», το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ως επιτυχημένο νεο-μπουλβάρ το 1993, μεταγράφηκε σε σενάριο το 1998 και αποδείχτηκε μια ταινία-φαινόμενο, ένας καλλιτεχνικός και εισπρακτικός θρίαμβος με πολυάριθμα ριμέικ τόσο στο Χόλιγουντ όσο και στο Μπόλιγουντ.

Ο Πυγμαλίων Δακαδαρίδης, για εμένα είναι ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του, συνεπώς δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική, μιας και γούστα είναι αυτά. Τον έχω δει στις περισσότερες δουλειές στις οποίες συμμετέχει και οι εντυπώσεις που μου αφήνει είναι πάντα μοναδικές. Καταφέρνει να μας μεταφέρει στο απόλυτο παιχνίδι μπούμεραγκ που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, τύπου «μη κρίνεις για να μη κριθείς».

Για το Σπύρο Παπαδόπουλο, δεν χρειάζονται ούτε συστάσεις ούτε και ιδιαίτερα λόγια, για το πηγαίο χιούμορ που τον διακατέχει αλλά και για το μοναδικό του τρόπο στο σανίδι. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη παράσταση υπογράφει και το κομμάτι της σκηνοθεσίας βγάζοντας ένα αποτέλεσμα οικείο, αβίαστο και άκρως αποτελεσματικό.

Μαζί τους και ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Βασίλης Ρίσβας, η Άννα Μενενάκου και η Ξανθή Γεωργίου.

Θέατρο ΚΑΠΠΑ : Κυψέλης 2,  210 77 07 227

Παραστάσεις: Τετάρτη 19:00
Πέμπτη και Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 & 21:00
Κυριακή 18:15 & 21:00

You may also like