Πρόταση για σινεμά: Knives Out

Λατρεύω αυτή τη δίωρη (ή και τρίωρη!) απομόνωση που προσφέρει ο κινηματογράφος, μια που τίποτα δε συγκρίνεται μία ιστορία που ξετυλίγεται (ή και περιπλέκεται ενίοτε!) μπροστά μου σε μία τεράστια οθόνη! Αν και δεν κρύβω πως είμαι ιδιαίτερα επιλεκτική όταν πρόκειται για σινεμά, αυτή τη φορά η επιλογή μου με δικαίωσε και θα ήταν άδικο από μέρους μου να μη μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σου, φίλε αναγνώστη! Σε προσκαλώ, λοιπόν, σε ένα απολαυστικό δίωρο μυστηρίου!

               Έχοντας γιορτάσει με την οικογένειά του τα 85α του γενέθλια, ο διάσημος συγγραφέας αστυνομικού μυστηρίου Harlan Thromby (Christopher Plummer) βρίσκεται την επόμενη μέρα νεκρός, έχοντας (κατά τα φαινόμενα) αυτοκτονήσει. Μία βδομάδα μετά η οικογένεια του Thromby αλλά και η νοσοκόμα του, Marta Cabrera (Ana de Armas) καλούνται πίσω στην έπαυλη από τις αρχές για καταθέσεις. Στη διαδικασία συμμετέχει και ένας γνωστός ιδιωτικός ερευνητής, ο Benoit Blanc (Daniel Craig) ο οποίος προσελήφθη για την έρευνα από έναν άγνωστο σε αυτόν εργοδότη. Όλοι έχουν να πούνε τα καλύτερα για τον εκλιπόντα Harlan, όμως σύντομα ο Blanc διαπιστώνει πως η φαινομενικά αγαπημένη οικογένεια έχει πολλά… ΠΟΛΛΑ μυστικά (και τέρατα, που λέει ο λόγος!), με αποτέλεσμα να υποψιάζεται πως ο θάνατος οφείλεται σε δολοφονία κι όχι αυτοκτονία. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει κανέναν από τη λίστα των υπόπτων, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως αναμένεται κι η ανάγνωση της διαθήκης του Harlan. Ποιος, λοιπόν, σκότωσε τον Harlan Thromby και γιατί ο οξυδερκής ντετέκτιβ δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Marta;

               Η ταινία “Στα Μαχαίρια” είναι μία δημιουργία του Rian Johnson, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης καθήκοντα σκηνοθέτη, όπως έκανε και το 2017 με το “Star Wars: The Last Jedi”. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως ο Johnson είναι και πραγωγός της ταινίας, οπότε μπορούμε να αντιληφθούμε πως για τον ίδιο είναι ένα φιλόδοξο project.

               Αν, όπως κι εγώ, λατρεύετε να διαβάζετε ξανά και ξανά ιστορίες με τον Sherlock Holmes, τον Ηρακλή Πουαρό και τη Miss Marple, τότε το “Knives Out” βγήκε για να ικανοποιήσει τη δίψα μας για μυστήριο! Πρόκειται για μία ευφυέστατη ιστορία “whodunnit” που αντλεί έμπνευση από την παλιά καλή λογοτεχνία μυστηρίου και μας απορροφά καθώς προσπαθούμε κι εμείς να εξασκήσουμε σημαντικά τη δεξιότητα της παρατηρητικότητας! Με λίγα λόγια, προσπαθούμε από το πρώτο κιόλας πεντάλεπτο να σταθούμε ως άξιοι βοηθοί του ντετέκτιβ Blanc. Φυσικά, το μυστήριο όσο πάει και περιπλέκεται (τώρα καταλαβαίνετε γιατί μιλούσα πριν!) όμως αυτό γίνεται με έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό του μυστηρίου με χιούμορ έξυπνο, σαρκαστικό και λίγο… μαύρο! Ο Johnson καταφέρνει, σε διάρκεια δύο ωρών, όχι μόνο να μας καθηλώσει με μία έντονη ατμόσφαιρα σασπένς αλλά και να μας “χαλαρώσει” από την προσπάθεια του να λύσουμε το μυστήριο με κωμικά διαλείμματα. Ακόμη, η παραγωγή χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη θεατρικότητα, με αποτέλεσμα η ροή να έχει έναν γρήγορο ρυθμό, χωρίς ωστόσο ο θεατής να “χάνεται” στην πορεία. Ακόμη κι οι πιο μικρές λεπτομέρειες δίνουν μία νότα μυστηρίου στην ιστορία, όπως η συλλογή των μαχαιριών στην αίθουσα όπου διεξάγονταν οι καταθέσεις των μαρτύρων/υπόπτων – τη λάτρεψα αυτή τη λεπτομέρεια! Επιγραμματικά, απολαμβάνουμε όλοι μία εξαιρετική αστυνομική ιστορία που θα ακονίσει το μυαλό μας, ακόμη κι αν έχουμε μπροστά μας έναν προφανή ύποπτο – όπως σε κάθε ιστορία της Agatha Christie ή του Sir Arthur Conan Doyle, άλλωστε!

               Φυσικά ο Johnson για να υποστηρίξει αυτό το project του πρέπει να επιλέξει και το κατάλληλο cast… κι είναι ένας κι ένας! Δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις την Jamie Lee Curtis από τον Michael Shannon ή τον Don Johnson (η επιλογή των ονομάτων είναι τυχαία). Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ τόσο στην ερμηνεία του Daniel Craig ο οποίος δεν επισκιάζεται από την περσόνα του James Bond Που τόσο πιστά υπηρετεί τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, ενσαρκώνει την οξυδέρκεια των αγαπημένων μας λογοτεχνικών λαγωνικών, ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται και μία πιο κωμική πλευρά του. Ρόλος έκπληξη είναι κι εκείνος του Chris Evans στο ρόλο του κακομαθημένου εγγονού του Harlan. Αποφασισμένος πια πως δεν είναι μόνο ο Steve Rogers/Captain America, ο ηθοποιός δε διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα του και να γίνει ένας αντιπαθέστατος χαρακτήρας σε βαθμό που… λατρεύουμε να τον αντιπαθούμε!

               Και προτού σε αποχαιρετίσω, φίλε αναγνώστη, με την ευχή να απολαύσεις την ταινία όσο κι εγώ (σου δίνω και πιστοποίηση, αν θες!) θα ήθελα να σε ενημερώσω πως, πριν ξεκινήσει η ταινία, δώσε βάση στο μικρό spot όπου ο Rian Johnson σε παρακαλεί να μην αποκαλύψεις στους φίλους σου τον ένοχο! Οπότε, be a good sport and don’t spoil the movie, will ya?

               Πρωταγωνιστούν: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Toni Collette, Don Johnson, Katherine Langford, LaKeith Stanfield, Christopher Plummer, Riki Lindhome, Jaeden Martell, Frank Oz, K Callan κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like