Πρόταση για dvd: A Christmas Carol (2009)

A Christmas Carol 1Βρισκόμαστε κυριολεκτικά μία ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα. Κι αδυνατώ να πιστέψω πως κανείς σας δεν έχει συνδυάσει αυτή τη μέρα με το κλασσικό έργο του Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία». Το βιβλίο έχει γίνει έμπνευση για αμέτρητες μεταφορές σε κινηματογράφο και θέατρο, εγώ όμως διάλεξα για απόψε την πρόσφατη μεταφορά δια χειρός Robert Zemeckis με πρωταγωνιστή τον Jim Carrey.

Η ιστορία γνωστή, αλλά θα κάνω μία μικρή περίληψη. Ο Ebenezer Scrοοge είναι ένας μίζερος τσιγκούνης και φυσικά η έννοια «Χριστούγεννα» γι’ αυτόν συνοψίζεται στην εξής φράση: «humbug» που σημαίνει «μπούρδες». Tο βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων θα έρθει το φάντασμα του πρώην συνεταίρου του Jacob Marley προκειμένου να τον προειδοποιήσει πως αν συνεχίσει έτσι ο Scrooge, η μεταθανάτια ύπαρξή του δε θα διαφέρει πολύ από τη βασανιστική δική του. Γι’ αυτό και του λέει πως θα τον επισκεφτούν τρία πνεύματα. Όπως και γίνεται. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων του παρελθόντος, το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Παρόντος κι εκείνο των Χριστουγέννων του Μέλλοντος θα ταξιδέψουν τον τσιγκούνη Scrooge κι έτσι θα αλλάξει η ζωή του.
A Christmas Carol 6Η ταινία είναι παραγωγής Disney, όπως είχε γίνει τόσο με το «A Muppet Christmas Carol» του 1992 με το Michael Caine στο ρόλο του Scrooge και με το «Mickey’s Christmas Carol» όπου πρωταγωνιστούσαν οι αγαπημένοι ήρωες της Disney. O Robert Zemeckis υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο μιας 3D animation ταινίας στα πρότυπα του «The Polar Express». Και παρ’ όλο που δε βλέπεις αληθινούς ηθοποιούς είναι αδύνατο να μην αντιληφθείς πως σχεδόν όλοι οι ήρωες φέρουν χαρακτηριστικά των ηθοποιών που χαρίζουν τις φωνές τους.

ΟΚ, ομολογώ πως προσωπικά δυσκολεύτηκα με τον Gary Oldman που ερμηνεύει τον Bob Cratchit και το φάντασμα του Marley. Αλλά για τον Jim Carrey δε χωρούν αμφιβολίες. Και παίζει ουκ ολίγους ρόλους. Εκτός από τον Scrooge στην παρούσα φάση της ζωής του, ερμηνεύει τον Scrooge σε όλες τις φάσεις της ζωής του (παιδί, έφηβος και νέος άντρας) αλλά και τα τρία Πνεύματα των Χριστουγέννων. Κοινώς… τον βλέπεις – σχεδόν – παντού. Επιπλέον τον ακούς να κάνει φωνές που ξέρεις με βεβαιότητα πως μόνο αυτός μπορεί να καταφέρει με τόσο γρήγορες εναλλαγές.

Εν ολίγοις… εφοδιαστείτε με την ταινία, έχετε δίπλα σας αχνιστή ζεστή σοκολάτα, χουχουλιάστε με μία κουβερτούλα στα πόδια σας κι ετοιμαστείτε να ζήσετε τη μαγεία που μόνο μία… «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» μπορεί να προσφέρει!
Πρωταγωνιστούν: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Robin Wright Penn, Bob Hoskins, Cary Elwes κ.α.

You may also like