Πρόταση για dvd: Groundhog Day

“Δε γίνεται να το ξαναζώ αυτό, είναι η Μέρα της Μαρμότας”. Πόσες φορές έχουμε συναντήσει αυτή τη γεμάτη αγανάκτηση έκφραση όταν κάποιος νιώθει πως ζει κάτι που ξεπερνά το όριο του déjà vu. Φανταστείτε, λοιπόν, πώς μπορεί να ένιωσε ο Bill Murray όταν επισκέφθηκε τη μικρή πόλη όπου ακόμη και σήμερα διατηρεί το έθιμο της μαρμότας!

Ο Phil Connors (Bill Murray) είναι ένας εγωκεντρικός δημοσιογράφος του δελτίου καιρού και όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζεται να ταξιδέψει από το Pittsburgh στο Punxsutawney της Pennsylvania, όπου στις 2 Φεβρουαρίου ο Phil, μία γλυκύτατη… μαρμότα ανακοινώνει τον ερχομό της άνοιξης ή την παράταση του χειμώνα για άλλες έξι εβδομάδες – αλήθεια λέω, υπάρχει το έθιμο και μάλιστα μαζεύει κι απίστευτο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο! Μαζί του ο καμεραμάν Larry (Chris Elliott) κι η παραγωγός Rita Hanson (Andy MacDowell). Η κάλυψη του παραδοσιακού γεγονότος ολοκληρώνεται, όμως η ομάδα αναγκάζεται να παραμείνει στη μικρή πόλη εξαιτίας μίας χιονοθύελλας. Όταν, όμως, ο Phil ξυπνάει το επόμενο πρωινό ακριβώς στις 6, διαπιστώνει πως η μέρα μοιάζει παράξενα… με τη χθεσινή και σύντομα αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε μία χρονική λούπα όπου ξαναζεί τη Μέρα της Μαρμότας ξανά και ξανά – και κανείς δεν το αντιλαμβάνεται εκτός από αυτόν! Στην αρχή θα εκμεταλλευτεί το γεγονός για να το διασκεδάσει, μια που αρχίζει να πιστεύει πως ό,τι κι αν κάνει, είναι αθάνατος. Αυτό που ίσως δε φαντάζεται ακόμη είναι πως αυτή η… επανάληψη θα του αλλάξει τη ζωή.

Η ταινία είναι αποτέλεσμα έμπνευσης των Danny Rubin και Harold Ramis, με το δεύτερο να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της ταινίας. Ναι, μιλάμε για τον ίδιο, αγαπητό (κι εκλιπών πια) Harold Ramis των “Ghostbusters” των ‘80s!

Η “Μέρα της Μαρμότας” έχει την 34η θέση στην κατάταξη 100 Laughs του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Ο λόγος απλός: πρόκειται για μία πανέξυπνη κωμωδία η οποία ταυτόχρονα μας κάνει να σκεφτόμαστε τι θα κάναμε εμείς στη θέση του Phil – χωρίς να βρεθούμε κι εμείς σε μία χρονική λούπα. Ο Ramis συνδυάζει επιστημονική φαντασία και κωμωδία προκειμένου να κάνει απολαυστικό ένα μικρό μάθημα ζωής. Κι αν κι αντιλαμβανόμαστε πως η παρουσία της Andy MacDowell στην ταινία μαρτυρά πως το συναίσθημα έχει ένα ρόλο στην όποια μεταμόρφωση του Phil, o Ramis εμφανώς δε βασίζεται σ’ αυτό. Ναι, καμία αντίρρηση πως η αγάπη μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, αλλά η αλήθεια είναι πως κι αυτή η έρμη από μόνη της δεν αρκεί! Εξαίρετος… δάσκαλος ο Bill Murray σ’ έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, καθώς – ας το παραδεχθούμε – ποτέ δε θα βαρεθούμε το δημοφιλή κωμικό!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Bill Murray, Andy MacDowell, Chris Elliott, Stephen Tobolowsky, Robin Duke, Brian Doyle-Murray, Harold Ramis κ.

You may also like