Φυτικές ίνες στη διατροφή: ισχύει το «όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο”;

Τι μας λέει πρόσφατη έρευνα;

Οποιαδήποτε διατροφική μέθοδο κι αν ακολουθεί κανείς, η σταθερά αυτής της εξίσωσης είναι μία: φυτικές ίνες. Ακόμη και στις συμβουλές μας εδώ στο The K-Magazine, έχετε όλοι παρατηρήσει πως ποτέ δε λείπει η σύστασή μας για τη μεγαλύτερη δυνατή κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, ξηροί καρποί κι όσπρια) ημερησίως ώστε να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού αλλά και τις λιγότερο αθώες επιλογές. Μία πρόσφατη έρευνα του ιατρικού περιοδικού Lancet έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για δεδομένα ερευνών των τελευταίων σαράντα ετών που συγκέντρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τι έρευνες αυτές να συμφωνούν στο εξής συμπέρασμα: πως η ημερήσια κατανάλωση 25 έως 29 γραμμαρίων φυτικών ινών μπορεί να μειώσει κατά 15 έως και 30 τοις εκατό το ρίσκο θνησιμότητας από καρδιαγγειακό νόσημα, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη πάθηση.

Κατ΄ επέκταση, όλες οι έρευνες καταλήγουν στη διαπίστωση πως οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας μπορούν να περιορίσουν και τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου ΙΙ, αγγειακά επεισόδια, ακόμη και καρκίνου μαστού και παχέος εντέρου. Ακόμη, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και βοηθούν στην εξισορρόπηση του σωματικού μας βάρους, επειδή ακριβώς η αίσθηση κορεσμού που προσφέρουν έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν πως η ημερήσια πρόσληψη 25 έως 29 γραμμαρίων φυτικές ίνες στη διατροφή δεν είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα, προτείνουν να βάλουμε και υψηλότερο στόχο που θα αγγίζει τα 45 γραμμάρια, εγγυώμενοι ταυτόχρονα τα πολυπόθητα οφέλη για την καλή μας υγεία μακροπρόθεσμα.

Βέβαια, δεν παραλείπουν να προειδοποιήσουν πως πρέπει όλοι μας να έχουμε κατά νου πως κάθε σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στις τροφές. Υπάρχει περίπτωση, για παράδειγμα, κάποιο να παρουσιάσουν συμπτώματα φουσκώματος ή αερίων με την παραπανίσια πρόσληψη φυτικών ινών. Περισσότερη προσοχή, όμως, πρέπει να επιδείξουν όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, καθώς οι φυτικές ίνες επηρεάζουν τη δυνατότητα του αίματος να απορροφήσει το σίδηρο. Επομένως, προτού προχωρήσει κανείς “στα τυφλά”, καλό είναι πρώτα να συμβουλευτεί το γιατρό του ή έναν διατροφολόγο, οι οποίοι και μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις ώστε η προσθήκη των φυτικών ινών στη καθημερινότητά μας να μας ωφελήσει κι όχι να μας επιβαρύνει.

You may also like