Πρόταση για Dvd : “Le fabuleux destin d’Amélie Poulain”, από τη Χρ. Τζέικου

amelieΑυτή την ταινία θέλω να την βλέπω κάθε Νοέμβρη, γιατί μου υπενθυμίζει πως έρχονται Χριστούγεννα…Δεν ξέρω γιατί την έχω συνδυάσει με ζεστή σοκολάτα,καναπέ και χνουδωτές κάλτσες , αλλά κάποιος λόγος θα υπάρχει…Εσάς δεν σας δημιουργεί μια γιορτινή και παράλληλα μελαγχολική ατμόσφαιρα? Και αν μου πείτε πως δεν την έχετε δει, δεν θα σας πιστέψω..Μιλάω για την συγκλονιστική ταινία “Amelie” με την Audrey Tautou στον ομώνυμο ρόλο και το εξαιρετικό soundtrack της ταινίας , του Yann Tiersen.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα , στις 19 Οκτωβρίου του 2001 και απέσπασε πολύ καλές κριτικές και βραβεία. Πρόκειται για μια ρομαντική κομεντί και ο πραγματικός τίτλος της είναι “Le fabuleux destin d’Amélie Poulain “. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ντροπαλής σερβιτόρας που αποφασίζει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων του περιβάλλοντός της προς το καλύτερο, ενώ παλεύει με τη δική της απομόνωση.

Υπόθεση: H Αμελί είναι μια κοπέλα 23 χρονών, η οποία μένει με τον πατέρα της, αφού σε ηλικία 6 ετών η μητέρα της πέθανε. Ο πατέρας της από τότε αποτραβιέται από την ιατρική και αφιερώνει τη ζωή του στο να φτιάξει ένα μνημείο για την γυναίκα του την Αμαντίν, στον κήπο του σπιτιού του . Η Αμελί εργάζεται ως σερβιτόρα σε μια καφετέρια στην Μονμάρτη, ενώ η ίδια έχει ζήσει αρκετές αποτυχημένες σχέσεις, βρίσκει τη χαρά της ζωής σε μικρές και απλές απολαύσεις αφήνοντας τη φαντασία της ελεύθερη. Μετά από λίγο καιρό ανακαλύπτει κάτω απ’το πάτωμα του διαμερίσματος στο οποίο μένει ένα κουτί το οποίο άνηκε στον προηγούμενο νοικάρη. Εντυπωσιασμένη απ’την ανακάλυψή της αποφασίζει να βρει το αγόρι στο οποίο ανήκει το κουτί, και παράλληλα βάζει στοίχημα με τον εαυτό της πως αν καταφέρει να τον βρει και τον κάνει ευτυχισμένο θα συνεχίσει για μια ολόκληρη ζωή να κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους. Καταφέρνει να κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό της.

giphy-facebook_sΕνώ κάνει και άλλους ευτυχισμένους, η Αμελί παρατηρεί έναν άνδρα που μαζεύει φωτογραφίες αγνώστων από έναν θάλαμο φωτογραφιών και του οποίου του έπεσε το άλμπουμ .Εκείνη κάνει άνω κάτω ολόκληρο το Παρίσι για να τον βρει και να του το επιστρέψει. Ανακαλύπτει ότι ονομάζεται Νίνο, του το επιστρέφει ανώνυμα αλλά διστάζει να τον προσεγγίσει. Τελικά παίρνει το θάρρος και τον συναντά και έτσι αρχίζει η σχέση τους.

Γιατί να δείτε την ταινία;; Μα φυσικά για την εξαιρετική ερμηνεία της Audrey Tautou ( και το απίστευτο καρέ μαλλί της), για το άρωμα Γαλλίας , για την εξαιρετική μουσική του Yann Tiersen , και τις απίστευτες εικόνες που σου δημιουργούνται μέσα από την σκηνοθεσία του Ζαν-Πιερ Ζενέ . Πεθαίνω με τη σκηνή όπου δείχνει πόσο ανικανοποίητη ήταν η Αμελί με τους άντρες και ευχαριστιόταν περισσότερο με τις πιο απλές απολαύσεις , όπως το να βυθίζει τα χέρια της μέσα σε ένα σακί με φασόλια , ή να σπάει με το κουταλάκι του γλυκού την επικάλυψη μιας crème-brulee. Εννοείται πως απευθύνεται σε νεαρές κοπέλες η ταινία αφού τα θέματά της θίγουν τον νεανικό έρωτα και την αθωότητα της ηλικίας αυτής. Αυτό όμως δεν πάει να πει πως δεν μιλάει για το όνειρο καθώς και για όλα εκείνα που θέλουν να ζουν οι γυναίκες όσο προχωρούν τα χρόνια… το ανεκπλήρωτο, το ανέφικτο και το απρόσμενο…εκείνο που δεν περιμένεις να σου συμβεί…


Διάρκεια ταινίας : 122 λεπτά
Γλώσσα : Γαλλικά

Πρωταγωνιστές: Οντρέ Τοτού , Ματιέ Κασοβίτς, Ντομινίκ Πινιόν
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Ζενέ
Μουσική: Γιαν Τιρσέν

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χριστιάνα Τζέϊκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like