Πρόταση για dvd : “Maleficent”

Maleficent 2Κυριακής βράδυ απόψε, φίλοι μου, και σχεδόν όλοι θέλουμε να το περάσουμε ήρεμα για να ξεκινήσουμε τη βδομάδα μας. Αυτή τη βδομάδα την προσοχή μου έπιασε η πολυσυζητημένη εκδοχή της «Ωραίας Κοιμωμένης», του γνωστού παραμυθιού. Μόνο που αυτή τη φορά, θα τη δούμε μέσα από μία άλλη σκοπιά, τελείως διαφορετική από εκείνη της Disney του 1959.

Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα μαγεμένο δάσος, ζούσε μία νεράιδα, η Maleficent (Angelina Jolie), η οποία ήταν κι η προστάτιδα του δάσους όπου ζούσε, μαζί με άλλα μυθικά πλάσματα. Όταν ήταν νεότερη, ερωτεύθηκε έναν νέο άντρα τον Stefan (Sharito Copley), μόνο για να την προδώσει εκείνος προκειμένου να εξυπηρετήσει τη φιλοδοξία του και να γίνει βασιλιάς. Ο πόνος μαύρισε την καρδιά της Maleficent κι έτσι, την ημέρα της βάπτισης της νεογέννητης πριγκίπισσας Aurora – ή Αυγής, αν προτιμάτε – την καταράστηκε να πέσει σε βαθύ ύπνο στα 16α γενέθλιά της. Ως γνωστόν, για να προστατέψει την κόρη του, ο βασιλιά έστειλε το μωρό να μεγαλώσει μαζί με τρεις νεράιδες στο δάσος μέχρι να περάσει η μέρα των γενεθλίων της κι η κατάρα να μην πραγματοποιηθεί. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, η Maleficent παρακολουθούσε την Aurora να μεγαλώνει και να εξελίσσεται σ’ ένα πανέμορφο κορίτσι (Elle Fanning) που κέρδιζε την αγάπη όποιου γνώριζε. Κι είναι τότε που κάτι αρχίζει να αλλάζει μέσα στη σκληρή Maleficent. Τελικά, είναι το κακό πιο δυνατό από το καλό; Αυτή την ερώτηση θα σας θέσω μόνο.

Η ταινία της οποίας την παραγωγή ανέλαβε η ίδια η Jolie, σε σκηνοθεσία του Robert Stromberg (υπεύθυνος εφέ για ταινίες όπως «Ο Λαβύρινθος του Πάνα», «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Στο τέλος του Κόσμου» και το «Shutter Island») έκανε μεγάλη αίσθηση στον κινηματογραφικό κόσμο και φυσικά στο κοινό πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η προβολή της στις σκοτεινές αίθουσες. Κι όχι μόνο επειδή αυτή είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Stromberg, αλλά κι επειδή η ιδέα του να παρουσιάσεις ένα παραμύθι με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές ανθρώπων ανά τον κόσμο από τη μεριά του κακού ήταν από μόνη της δέλεαρ. Όλοι ξέρουμε πως στα παραμύθια ο πρίγκιπας σώζει την πριγκίπισσα από την Κακιά Μάγισσα, της δίνει το φιλί της αληθινής αγάπης, τέλος! And they lived happily ever after, πώς το λένε;

Maleficent 7Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Disney αποφάσισε να ανεβάσει τον «πήχη» των δυνατοτήτων της δίνοντας έμφαση στους κακούς της. Αν τυχόν κάποιοι από εσάς έχετε παρακολουθήσει το τηλεοπτικό «Once Upon A Time» ξέρετε πως οι παραγωγοί προσπαθούν να αποδείξουν πως η Κακιά Βασίλισσα της Χιονάτης δεν είναι κακιά επειδή… ξύπνησε στραβά μια μέρα, ας πούμε! Έγινε κακιά γιατί στο παρελθόν της πληγώθηκε τόσο που το μόνο που την ικανοποιούσε ήταν να σπέρνει το φόβο και φυσικά η εκδίκηση. Κάπως έτσι γίνεται και τώρα με τη Maleficent. Κι ομολογώ πως στην αρχή φοβόμουν πως θα μου απομυθοποιούσε τις εμπειρίες που μου χάρισε από πολύ νωρίς κατά την παιδική μου ηλικία η Disney.

Παίρνοντας, λοιπόν, «στην πλάτη της» και την ευθύνη της παραγωγής, η Angelina Jolie αποφασίζει να ενσαρκώσει μία από τις πιο χαρακτηριστικές «κακές» της Disney. Αποτέλεσμα;

Η Jolie κερδίζει το στοίχημα που έβαλε όχι μόνο με τον εαυτό της, αλλά και με τον κινηματογραφικό κόσμο και μας παρουσιάζει μία Maleficent την οποία δεν την κοιτάς με καχυποψία. Δε θέλεις να έρθει ο πρίγκιπας Philip και να τη σφάξει. Θέλεις να δικαιωθεί, τη βλέπεις με συμπάθεια, την καταλαβαίνεις ακόμα.

Κι απλά ελπίζεις πως δε θα την καταφάει όλο αυτό το μίσος που γεννήθηκε εξαιτίας της απληστίας και της ματαιοδοξίας του Stefan. Γι’ αυτό, άλλωστε, όσο κι αν θέλω να επεκταθώ στις ερμηνείες άλλων ηθοποιών, δυστυχώς γι’ αυτούς, η Maleficent της Angelina Jolie είναι η πιο Maleficent 4επιβλητική φιγούρα της ταινίας. Σίγουρα η γοητευτική νεαρή Elle Fanning (ναι, αδερφή της Dakota Fanning, θα διαπιστώσετε και την ομοιότητα) είναι μία γλυκιά παρουσία, αλλά η αλήθεια είναι πως την επισκιάζει κατά πολύ η Jolie. Κι ενώ συνήθως δε μου αρέσουν οι παραγωγές που πλαισιώνουν αποκλειστικά έναν χαρακτήρα, εν προκειμένω μπορώ να πω πως η «Maleficent» όχι απλά με αποζημίωσε, αλλά με εντυπωσίασε κιόλας! Επίσης, είμαι σίγουρη πως, όταν σχεδίαζαν της σκηνές της Maleficent για την «Ωραία Κοιμωμένη» το 1959, δε φαντάζονταν πως κάποτε θα βρισκόταν μία ηθοποιός η οποία θα αποκτούσε μία τρομακτική ομοιότητα με την «κακιά» τους!

Γι’ απόψε το βράδυ, λοιπόν, επιτρέψτε στον εαυτό σας να ταξιδέψετε σ’ έναν κόσμο μαγικό. Κι αν τυχόν απορείτε, θα σας δοθεί η απάντηση για το τι είναι αληθινή αγάπη τελικά! Α, και μην ξεχάσω: επίσης απολαυστική η εκδοχή του «Once Upon A Dream» από τη Lana Del Rey! Γι’ αυτό και διάλεξα αυτό το trailer!

Πρωταγωνιστούν: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharito Copley, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville, Sam Riley, Kenneth Cranham, Brenton Thwaites κ.α.

You may also like