Πρόταση για dvd: “The Maltese Falcon”

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Δεν είναι ότι πρέπει για χειμωνιάτικο χουχούλιασμα; Ας θυμηθούμε, λοιπόν, την αγαπημένη μας κυριακάτικη συνήθεια με μία καλή ταινία στο σπίτι! Απόψε εμπνέει ένα classic noir film και σας παρουσιάζω το “Γεράκι της Μάλτας”!

San Francisco, 1941. Μία εντυπωσιακή νεαρή γυναίκα που συστήνεται ως Ruth Wonderly (Mary Astor) επισκέπτεται το γραφείο των ιδιωτικών ντετέκτιβ Sam Spade (Humphrey Bogart) και Miles Archer (Jerome Cowan). Η κα Wonderley ζητά από τους ερευνητές να εντοπίσουν την αδερφή της, η οποία κρύβεται με τον αγαπημένο της, έναν μυστηριώδη τύπο με το όνομα Thursby. Και πληρώνει αδρά για να μάθει τι απέγινε η αδερφή της. Ο Sam κι ο Miles δέχονται τη δουλειά, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται όταν ο Miles πέφτει νεκρός από τις σφαίρες ενός αγνώστου κι ο Thursby εντοπίζεται κι εκείνος νεκρός. Με τη αστυνομία να τον στριμώχνει, ο Spade ανακαλύπτει πως η πραγματική ταυτότητα της πελάτισσας του είναι εκείνη της Brigid O’Shaughnessy, η οποία συνεργαζόταν με τον Thursby. Παράλληλα, ο Spade έρχεται αντιμέτωπος με μία συμμορία με αρχηγό τον Gutman (Sydney Greenstreet) που αναζητούν ένα αντικείμενο ανεκτίμητης ιστορικής και χρηματικής αξίας που ονομάζεται το “Γεράκι της Μάλτας” και που για χάρη του όλοι είναι διατεθειμένοι να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες προκειμένου να το αποκτήσουν.

Το “Γεράκι της Μάλτας“βασίζεται στο μυθιστόρημα του Dashiell Hammett κι ο John Huston υπογράφει το σενάριο, ενώ επίσης κρατά τα ηνία της σκηνοθεσίας.

Στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, ο John Huston προσφέρει στο σινεφίλ κοινό μία ιδιαίτερη ιστορία γεμάτη ίντριγκα, μυστήριο κι ανατροπές – στοιχεία απολύτως απαραίτητα για μία καλή noir ταινία. Με σωστή ροή και χωρίς κουραστικές λεπτομέρειες, ο σκηνοθέτης κρατά το θεατή σε εγρήγορση και τον κάνει ακόμη και να προσπαθήσει να λύσει ο ίδιος το μυστήριο της υπόθεσης του “Γερακιού”. Η ευρηματική απεικόνιση της ιστορίας του Hammett οδήγησε τον Huston σε υποψηφιότητες για Oscar Καλύτερης Ταινίας αλλά και Σεναρίου.

Μεγάλο ατού της ταινίας, όμως, είναι και το “πάντρεμα” τόσο διαφορετικών χαρακτήρων. Ο ευγενής αλλά αδίστακτος Gutman, η femme fatale που μπλέκεται στα δίχτυα της ίδιας της της συνωμοσίας, ο ιδιοφυής ντετέκτιβ… όλοι αυτοί οι χαρακτήρες δημιουργούν μία ιδιόρρυθμη κινηματογραφική “συντροφιά” και δε γίνεται παρά ο θεατής να γοητευτεί από αυτήν.

Η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του “σκληρού” Humphrey Bogart, καθώς καθιέρωσε την περσόνα του σε ρόλους όπως στην “Casablanca” (1942), το “Θησαυρό της Sierra Madre” (1948), τη “Βασίλισσα της Αφρικής” (1951) και τη “Sabrina” (1954).

Επιγραμματικά; Επιστρατεύστε την κουβερτούλα σας, έχετε δίπλα σας ένα ζεστό ρόφημα (ή και κρασί, το υπερψηφίζω και αυτό) και καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Humphrey Bogart, Mary Astor, Jerome Cowan, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, Lee Patrick κ.α.

You may also like