Βούτυρο κακάο: 5 οφέλη που δε γνωρίζαμε

Πέρα από το απαλό δέρμα…

Είναι ένα συστατικό που συχνά είναι βάση σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Τώρα οι ερευνητές μας λένε πως το βούτυρο του κακάο ωφελεί σε ακόμη περισσότερα επίπεδα την υγεία μας.

01 Έχει αντιγηραντική δράση. Το βούτυρο κακάο περιέχει πολυφαινόλες που μειώνουν τα σημάδια γήρανσης όπως τις κυτταρικές μεταλλάξεις και τον εκφυλισμό του δέρματος. Μία έρευνα έδειξε πως αυτές οι πολυφαινόλες μπορούν να καταπολεμήσουν χρόνιες ασθένειες όπως την υπέρταση και το διαβήτη. Επιπλέον, το βούτυρο κακάο περιέχει ελαϊκό, παλμιτικό και στεατικό οξύ, τα οποία εξισορροπούν τη λειτουργία του σώματος.

02 Προλαμβάνει μολύνσεις και φλεγμονές. Συνήθως μία μόλυνση του δέρματος προκύπτει όταν ξύνουμε επίμονα για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα εξάνθημα. Το βούτυρο κακάο καταπραΰνει τα δέρμα και προλαμβάνει τη μόλυνση χάρη στο ελαϊκό οξύ. Γι’ αυτό ενδείκνυται για εγκαύματα κι ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, το βούτυρο κακάο καταπολεμά τα έλκη του στόματος (άφθες), καθώς ανακουφίζει τον ερεθισμό της πληγής και διατηρεί το σημείο ενυδατωμένο για να επουλωθεί.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και λιπαρά οξέα, το βούτυρο κακάο μειώνει τις φλεγμονές σε μία πληγή, μειώνονται τη δραστηριότητα των Τ-λεμφοκυττάρων στον οργανισμό. Έτσι είναι κατάλληλο για παθήσεις όπως έκζεμα και ψωρίαση, αφού μειώνει τον πόνο και το αίσθημα κνησμού. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, υπάρχει περιορισμός στη χρήση του, γιατί η υπερβολική του χρήση μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη περιττού βάρους.

03 Ενισχύεται το ανοσοποιητικό. Τα αντιοξειδωτικά του βουτύρου κακάο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση παθήσεων όπως η υπέρταση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η κατάθλιψη ή ακόμη κι ο καρκίνος. Προσθέτοντας λίγο βούτυρο κακάο στη διατροφή μας και σε συνδυασμό με ένα τακτικό πρόγραμμα γυμναστικής

04 Ενισχύεται η υγεία των μαλλιών. Το περιβάλλον και το φως του ήλιου επηρεάζουν τα μαλλιά μας και συνήθως αυτά φαίνονται αδύναμα και θαμπά. Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το βούτυρο κακάο προλαμβάνουν το σπάσιμο και την ψαλίδα των μαλλιών, ενώ παράλληλα τα ενυδατώνουν κι αυξάνουν τον όγκο τους. Είναι ιδανικό για εφαρμογή πριν από χτενίσματα όπου χρησιμοποιούμε εργαλεία με έντονη θερμότητα για ίσιωμα ή μπούκλες.

05 Μειώνει το άγχος. Δυστυχώς το stress έχει μία σταθερή παρουσία στη ζωή μας. Το αυξημένο άγχος, όμως, και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη. Κάπου εδώ είναι καλή η παρέμβαση του βουτύρου κακάο, καθώς τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι φυσικά αντικαταθλιπτικά και περιορίζουν τις διαταραχές της διάθεσης.

Εννοείται πως πριν χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο κακάο είναι καλό να συμβουλευτούμε πρώτα το γιατρό μας ώστε να αποφύγουμε παρενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις.

You may also like