Πρόταση για dvd: Rogue One

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine!  Ελπίζω ο καιρός να μη σας εμπόδισε από το να το διανύσετε με όμορφες στιγμές και καλή παρέα! Να  μαστε άλλο ένα χουχουλιάρικο βράδυ Κυριακής που εμπνέει για ταινία στο σπίτι και λέω να σας ταξιδέψω λίγο…

Σ’ έναν γαλαξία, λοιπόν, πολύ πολύ μακριά από εδώ….

Η Jyn Erso είναι η κόρη ενός επιστήμονα της Αυτοκρατορίας που μαζί με την οικογένειά του κρύβεται από τους προϊσταμένους του. Όταν αυτοί τους ανακαλύπτουν σκοτώνουν τη γυναίκα του κι η μικρή Jyn τρέπεται σε φυγή. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Jyn (Felicity Jones) είναι αιχμάλωτη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αυτοκρατορίας από το οποίο της σώζουν ο επαναστάτης Cassian Andor (Diego Luna) και το ανδροειδές K-2SO (Alan Tyduk) για να την οδηγήσουν ενώπιον του Συμβουλίου της Συμμαχίας. Εκεί της ανατίθεται να σώσει τον πατέρα της και να κλέψουν τα σχέδια του Death Star, ενός πανίσχυρου όπλου ικανό να καταστρέψει ολόκληρους πλανήτες. Και κάπως έτσι η Jyn γίνεται κομμάτι της Επανάστασης, της Επανάστασης που ανοίγει το μονοπάτι για την ελπίδα της σωτηρίας του γαλαξία.

Η ταινία “Rogue One” είναι η πρώτη από μία σειρά spin-off του διάσημου franchise του “Πολέμου Tων Άστρων” της Lucas Films προκειμένου να δημιουργηθεί μία ανθολογία γύρω από αυτό. Το σενάριο φέρει την υπογραφή των Chris Weitz (“Cinderella”, 2015) και Tony Gilroy (Jason Bourne franchise) κι η σκηνοθεσία είναι του Gareth Edwards.

Μπορεί κάποιοι να νομίζουν πως θα είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν την ταινία αν δεν είναι (έστω μέχρι ενός σημείου) εξοικειωμένοι με τη σειρά του “Star Wars”. Η συγκεκριμένη ταινία, λοιπόν, είναι ό,τι πρέπει για τους… πρωτάρηδες! Δεν αναφέρει χαρακτήρες και καταστάσεις που πρέπει ήδη να γνωρίζει ο θεατής, αλλά θα έλεγα πως μάλλον τον ωθεί να εξερευνήσει περαιτέρω το franchise – τουλάχιστον εγώ έτσι θα έκανα αν δεν είχα δει ποτέ κάποια ταινία του “Πολέμου Των Άστρων”. Όσο για όσους όχι απλά γνωρίζουν τις ιστορίες αλλά και τις ακολουθούν πιστά, το “Rogue One” δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις επτά ταινίες που μέχρι τώρα έχουν γνωρίσει. Πρόκειται για μία παραγωγή με ένα storyline βατό, εύκολο να το παρακολουθήσει κάποιος και (φυσικά) γεμάτη δράση αντάξια του franchise κι η οποία δράση κλιμακώνεται αξιοθαύμαστα. Παράλληλα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στην Επανάσταση, η οποία πάντα αποτελούσε τον πυρήνα του “Star Wars”, και μάλιστα σε μία φάση όπου οι Επαναστάτες ξεκινούν να νιώθουν πως ο αγώνας τους είναι καταδικασμένος. Επιγραμματικά; Αν είστε fan του sci-fi genre και του Star Wars franchise, το “Rogue One” μπαίνει άνετα στη “must watch” λίστα σας. Φυσικά απευθύνομαι και στους… αρχάριους!

Κι αν και συνήθως δε θέλω να προσπερνώ άλλους ηθοποιούς όταν μιλώ για μία ταινία (και το cast του “Rogue One” στο σύνολό του έφερε εις πέρας μία δύσκολη αποστολή: να ικανοποιήσει τους fans του “star Wars”) το μεγαλύτερο βάρος νομίζω πως σηκώνει η Felicity Jones κι ο χαρακτήρας της Jyn. Αρχικά αδιάφορη για το στόχο των Επανασταστών, ο χαρακτήρας της Jyn εξελίσσεται μέσα από τα γεγονότα. Κι αυτό είναι που μπορεί να ανεβάσει τον πήχη για έναν ηθοποιό, να αφομοιώσει την πρόοδο της περσόνας που υποδύεται. Η Felicity Jones καταφέρνει να κάνει τη Jyn Erso άλλο ένα αγαπητό πρόσωπο στους φίλους του franchise και που η συμβολή της στον απώτερο στόχο (την ελευθερία από την Αυτοκρατορία) να την μετατρέπει σε ένα στρατηγικής σημασίας στοιχείο για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Α, και… May the Force be with you!


Πρωταγωνιστούν: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tyduk, Donnie Yen, Wen Jiang, Ben Mendelsohn, Mads Mikkelsen, Riz Ahmed, Forest Whitaker κ.α.

You may also like