Πρόταση για Dvd: Roman Holiday

Βράδυ Κυριακής κι είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι από εσάς να έχετε επιστρέψει από τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Άλλοι μπορεί να ετοιμάζεστε για αυτές. Σε όποια φάση κι αν σας πετυχαίνω, σκέφτηκα πως απόψε η ταινία μας θα μπορούσε να σταθεί ως μία καλή ευκαιρία να αντιληφθούμε τι πραγματικά η λέξη διακοπές σημαίνει!

               Η πριγκίπισσα Ann (Audrey Hepburn) καταφθάνει στη Ρώμη στα πλαίσια μίας περιοδείας προώθησης καλής θελήσεως στα ευρωπαϊκά κράτη. Το απαιτητικό της πρόγραμμά, όμως, τη φτάνει πλέον στα όρια της καθώς θέλει, έστω και για λίγο, να αφιερώσει το χρόνο της σε κάτι άλλο πέρα από τυπικές χειραψίες και “χαιρετούρες”. Έτσι το σκάει από την πρεσβεία, όμως λίγο αργότερα το ηρεμιστικό που της χορήγησε ο γιατρός αρχίζει να επιδρά, αναγκάζοντας το δημοσιογράφο Joe Bradley (Gregory Peck) να την πάρει στο σπίτι του για να μην περάσει τη νύχτα στους δρόμους. Ο Joe, όμως, αντιλαμβάνεται σύντομα το “κελεπούρι” που βρέθηκε στο δρόμο του κι αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για μία αποκλειστική ιστορία για την εφημερίδα όπου εργάζεται. Χωρίς να αποκαλύψει την ιδιότητά του στην Ann (και χωρίς κι η ίδια να αποκαλύπτει ποια πραγματικά είναι) αποφασίζουν να περάσουν τη μέρα εξερευνώντας την Αιώνια Πόλη. Πού να φανταστούν, όμως, πως αυτή η περιήγηση θα είναι κάτι πολύ περισσότερο και για τους δύο….;

               Η ταινία “Διακοπές Στη Ρώμη” είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Ian McLellan Hunter, John Dighton και Dalton Trumbo* (“Spartacus”, 1960), με το όνομα του τελευταίου να αποδίδεται στα credits μόνο όταν η ταινία κυκλοφόρησε το 2003 σε DVD.  Η σκηνοθεσία είναι του William Wyler (“Funny Girl”, 1968).

               Τι σημαίνει πραγματικά διακοπές; Σημαίνει ατέλειωτες ώρες στην παραλία, με ένα ποτό στο χέρι; Ή μήπως σημαίνει μία μικρή αποχή από τα τετριμμένα, σε αναζήτηση νέων εμπειριών και (μετέπειτα) αναμνήσεων; Θα έλεγα πως μάλλον είναι το δεύτερο. Κι αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της ιστορίας των τριών σεναριογράφων. Με φόντο την πάντα σαγηνευτική Ρώμη για κάθε εποχή κι υπό τις οδηγίες του Wyler, ο Peck κι η Hepburn μας παρασέρνουν σε μία απολαυστική “περιπέτεια” – γιατί κάθε τι καινούριο για τον καθένα μας είναι περιπέτεια! Αυτό, όμως, που κάνει τις “Διακοπές Στη Ρώμη” ως ταινία ακόμη πιο μοναδική είναι το γεγονός πως συνδυάζει το χιούμορ με το ρομάντζο δημιουργώντας ταυτόχρονα μία γλυκόπικρη αίσθηση σε όλη τη διάρκειά της. Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν το “Roman Holiday” ως τα Oscars, διεκδικώντας μεταξύ άλλων και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, φεύγοντας τελικά με εκείνο για τα Καλύτερα Κοστούμια, αλλά και το Oscar Καλύτερου Σεναρίου.

Τέλος, έμφαση θα πρέπει να δώσουμε και στη σύμπραξη του Gregory Peck με την Audrey Hepburn στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι δυο τους αλληλεπιδρούν τόσο αρμονικά, εντείνοντας τα συναισθήματα που ούτως ή άλλως η ιστορία γεννά. Η ταινία χάρισε, μάλιστα, στη Hepburn το Oscar Α΄ Γυναικείου Ρόλου – not bad για ντεμπούτο, ε;

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert, Hartley Power, Margaret Rawlins κ.α.

Dalton Trumbo βρέθηκε για πολλά χρόνια στη μαύρη λίστα της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξαιτίας της υποστήριξής του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αποτέλεσμα, η αποξένωσή του από το Hollywood και η αδυναμία να αναγνωριστεί η δουλειά του, ακόμη κι όταν βραβευόταν.

You may also like