Να γιατί πρέπει έστω να δοκιμάσουμε τη σάουνα έστω για μια φορά

Αν και στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η σάουνα φαίνεται να προτιμάται τόσο για μία πιο υγιή επιδερμίδα όσο και για χαλάρωση. .Υπάρχουν, όμως και κάποια  “κρυφά” πλεονεκτήματα της σάουνας που (πιθανώς) δίνουν μία αφορμή να τη δοκιμάσουμε!

01 Προσφέρει ό,τι και μία προπόνηση. Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως μία επίσκεψη 25 λεπτών στη σάουνα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με μία σωματική άσκηση μέσου ρυθμού. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης ενόσω οι συμμετέχοντες βρίσκονταν μέσα στη σάουνα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την άσκηση σε ποδήλατο γυμναστηρίου. Αυτό, βέβαια, συμβάλλει σε βάθος χρόνου σε μία πιο υγιή καρδιακή λειτουργία. Αυτό συμβαίνει επειδή με τη θερμότητα στην καμπίνα της σάουνας, τα αγγεία διαστέλλονται εξισορροπώντας τη ροή του αίματος. Αν οι επισκέψεις στη σάουνα είναι τακτικές, σε βάθος χρόνου τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων λειτουργούν καλύτερα.

               02 Κάνουν καλό στην πνευματική μας υγεία. Η επιρροή που έχει η σάουνα στην καρδιακή λειτουργία αυτόματα εκτείνεται στη βελτίωση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, προσφέροντας εκτός από σωματική και πνευματική χαλάρωση. Κι αν και ακόμα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, υπάρχει η πεποίθηση πως η σάουνα μπορεί να μειώσει το ρίσκο πνευματικών διαταραχών.

               03 Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κάτι που σίγουρα είναι απαραίτητο όταν θα πλησιάζουμε την περίοδο κατά την οποία τα κρυολογήματα κι η γρίπη κυριαρχούν. Μία επίσκεψη 15 λεπτών στη σάουνα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή λευκοκυττάρων, λεμφοκυττάρων, ουδετερόφιλων και βασεόφιλων – όλα απαραίτητα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

               04 Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για κοινωνικές επαφές. Στη Φινλανδία μπορεί να βρει κανείς σάουνες ακόμη και στα σπίτια των κατοίκων. Ωστόσο, στη σάουνα ενός spa salon μπορεί κανείς να γίνει κομμάτι μίας συντροφιάς και να ανταλλάσσουν νέα και (ποιος αμφέβαλλε;) κουτσομπολιό!

               Αν θα θέλατε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό στην επόμενη επίσκεψή σας στο αγαπημένο σας spa, τότε νομίζω πως η σάουνα αξίζει μία δοκιμή!

You may also like