Πρόταση για dvd : The Departed

the-departed-4Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο ολοκληρώνεται κι είναι ιδανικό το κυριακάτικο βράδυ για ταινία στο σπίτι. Με αφορμή μάλιστα το χαρμόσυνο γεγονός που πολλοί σινεφίλ περίμεναν πολύ καιρό, σκέφτηκα ο Μάρτιος να αφιερωθεί στο φετινό μεγάλο νικητή των Oscars, το Leonardo DiCaprio. Ξεκινάμε, λοιπόν, με μία ταινία – σταθμό της συνεργασίας του ηθοποιού με τον Martin Scorsese.

Ο Billy (Leonardo DiCaprio) κι ο Colin Sullivan (Matt Damon) έχουν δύο κοινά. Πρώτον, είναι και οι δύο αστυνομικοί. Δεύτερον, δουλεύουν κι οι δύο υπό κάλυψη. Με τη διαφορά πως ο Colin είναι «βαλτός» στην αστυνομία για χάρη του αρχηγού της Ιρλανδικής Μαφίας στη Βοστόνη, Frank Costello (Jack Nicholson), ενώ ο Billy μπήκε στη συμμορία του Costello για να σταματήσει τη δράση της. Τα πράγματα, όμως περιπλέκονται όταν κάποιος, ο οποίος είναι στη μέση των δύο στρατοπέδων, παρέχει πληροφορίες οι οποίες απειλούν να ξεσκεπάσουν το Billy και τον Colin. Έτσι ξεκινάει ένα κυνηγητό, όπου ο καθένας προσπαθεί να σωθεί.
Ο «Πληροφοριοδότης» βασίζεται στο σενάριο της κινέζικης ταινίας του 2002 με τίτλο «Mou Gaan Dou» («Infernal Affairs») των Alan Mak και Felix Chong. Το αγγλικό σενάριο υπογράφει ο William Monahan («Body Of Lies»).
Ο Martin Scorsese σκηνοθετεί μία εξαιρετική αστυνομική ιστορία, γεμάτη μυστήριο και σασπένς. Απεικονίζει με μαεστρία την επιρροή που έχει ο μυστικός ρόλος στη ζωή του κάθε ήρωα και κατά πόσο αυτός τους ωθεί πολλές φορές στα όριά τους. Οι σκηνές δράσης είναι καταιγιστικές, χωρίς η ταινία να «πνίγεται» από ξέφρενες καταδιώξεις με αμάξια ή συνεχείς πυροβολισμούς κατά τη διάρκειά της. Άλλωστε σκοπός του Scorsese ποτέ δεν ήταν να εντυπωσιάσει το θεατή με καταιγισμό από sound και visual effects. Δίκαια, λοιπόν, η ταινία έλαβε τέσσερα Oscars εκείνη τη χρονιά, μεταξύ αυτών και το Oscar Σκηνοθεσίας για τον Scorsese (το μοναδικό της πολυετούς καριέρας του μέχρι τώρα, τουλάχιστον).
Από την ταινία δεν πρέπει να παραλειφθεί επίσης ένα δυνατό καστ ηθοποιών.

-Ξεκινώντας με τον Jack Nicholson στο ρόλο του «κακού», απλά κανείς δε μπορεί να του προσάψει τίποτα αρνητικό. Απλά μοναδικός – βλέπεις, έχει εκείνο το βλέμμα και το χαμόγελο του «τρελού» που σε πείθει πως αν δεν ήταν ηθοποιός, θα μπορούσε όντως να είναι αρχιμαφιόζος.

Ο Matt Damon γίνεται με μαεστρία ένας «χαμαιλέοντας» για χάρη του αρχιμαφιόζου Costello, παρουσιάζοντας με άνεση έναν χαρακτήρα που – κακά τα ψέματα – είναι αντιπαθής. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για έναν αστυνομικό «χαφιέ» της μαφίας.
Όσο για το Leonardo DiCaprio; Απέδειξε πως όσο η καριέρα του προχωράει τόσο κι εκείνος ωριμάζει. Ένας χαρακτήρας που βρίσκεται κυριολεκτικά σε σφηκοφωλιά και προσπαθεί να κάνει το καθήκον του χωρίς να διακινδυνεύσει την αποστολή του είναι από μόνος του απαιτητικός. Κι ο DiCaprio καταφέρνει πρωτίστως να αντιληφθεί την περσόνα του κι αφετέρου να μεταδώσει στο θεατή όλην την πίεση στην οποία υπόκειται.

Με λίγα λόγια… καλή διασκέδαση! Είναι εγγυημένη!
Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Martin Sheen, Alec Baldwin, Mark Wahlberg, Vera Farmiga, James Badge Dale κ.α.

You may also like