Απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος μαστού, από τον Αθ. Παπανικολάου

breast check-upΟ καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες. Από στατιστικές μελέτες φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αυξανόμενη τάση στη συχνότητα του. Παρόλα αυτά, χάρη στην ενημέρωση, στην πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού διαρκώς μειώνεται. Συνειδητοποιούμε λοιπόν πόσο απαραίτητος είναι ο προληπτικός έλεγχος του μαστού καθώς και η έγκαιρη διάγνωσή του.

Υπάρχουν διάφορες κατευθυντήριες οδηγίες από διαφορετικές χώρες για το πότε και το πώς θα πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος του μαστού. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, από το σύνολο του επιστημονικού χώρου, επικρατεί η γραμμή ότι μία κοπέλα θα πρέπει να αρχίζει την εξέταση του μαστού από τα 20 της χρόνια. Από την ηλικία των 20 μέχρι την ηλικία των 40 η αυτοεξέταση του μαστού και ο υπερηχογραφικός έλεγχος αποτελούν τον τρόπο εξέτασης του μαστού. Στην ηλικία των 35 μπορεί η γυναίκα να υποβληθεί σε μία μαστογραφία αναφοράς και μετά τα 40 έτη κάθε χρόνο πρέπει να υποβάλλεται σε μία μαστογραφία. Η μαστογραφία κάτω από την ηλικία των 40 δεν έχει ένδειξη καθώς οι μαστοί είναι πιο πυκνοί.  Η μαστογραφία πρέπει πάντα να συνοδεύεται από κλινικό έλεγχο καθώς υπάρχει η περίπτωση μόνη της  να μην εντοπίσει κάποιον όγκο.

Ο έλεγχος του μαστού πρέπει να πραγματοποιείται στην πρώτη φάση του καταμήνιου κύκλου της γυναίκας, δηλαδή μετά την περίοδό της. Κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης οποιαδήποτε ψηλαφητή διόγκωση από την ίδια τη γυναίκα ή αλλαγή στη χροιά και την υφή του δέρματος του μαστού αποτελεί λόγο επίσκεψης στον ιατρό της. Επίσης οποιουδήποτε χρώματος  εκροή υγρού από τη θηλή είναι λόγος αναφοράς στον ιατρό.

Όταν μάλιστα υπάρχει κληρονομικότητα για καρκίνο του μαστού ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη συνέπεια. Επιπλέον καλό είναι να πραγματοποιείται ο έλεγχος για κάποια μετάλλαξη των ογκογονιδίων BRCA-1 και BRCA-2.

Ασφαλώς ανάλογα τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων σήμερα είμαστε σε θέση να διαθέτουμε και άλλες εξετάσεις, τις οποίες μπορεί να ζητήσει ο ιατρός για την καλύτερη αντιμετώπιση του περιστατικού, όπως η μαγνητική, η ψηφιακή μαστογραφία, η ελαστογραφία, η βιοψία κ.ά.

Φαίνεται πάντως πως εκτός από την κληρονομικότητα, ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού παίζει και το λεγόμενο lifestyle”. Κάποιοι απλοί κανόνες πρόληψης αποτελούν η σωστή διατροφή (αποφυγή των κεκορεσμένων λιπών, κατανάλωση φυτικών ινών), η άσκηση και αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

thanasis papanikolaou1Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό η ίδια η γυναίκα να ενημερωθεί και να έχει ένα πλάνο όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο του μαστού, πάντα σε επικοινωνία με τον ιατρό της.

Παπανικολάου Αθανάσιος MD, MSc
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
T
213 0374762

You may also like