Πρόταση για Dvd: Us

Βράδυ Αυγουστιάτικης Κυριακής κι ελπίζω να σας βρίσκω σε διάθεση άκρως καλοκαιρινή. Είτε προετοιμάζεστε για τις διακοπές σας είτε μόλις επιστρέψατε από μία απόδραση στη θάλασσα, η βραδιά είναι ό,τι πρέπει για ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ. Ξέρετε,  από εκείνα που σε κάνουν να κάθεσαι στην άκρη της καρέκλας ώστε να είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα!

               Η Addy Wilson (Lupita Nyong’o) ετοιμάζεται να περάσει τις καλοκαιρινές της διακοπές με το σύζυγό της Gabe (Winston Duke) και τα δυο τους παιδιά, τη Zora (Shahadi Wright Joseph) και το Jason (Evan Alex) στο εξοχικό των γονιών της Addy στη Santa Cruz. Αν κι η ίδια δεν είναι ενθουσιασμένη με αυτήν την επιστροφή, καθώς το 1986 είχε ζήσει μία τρομακτική εμπειρία που για πολύ καιρό την κατέστησε ανίκανη να μιλήσει. Αρχικά τα πράγματα φαίνονται να κυλούν αρμονικά, μέχρι που την ίδια νύχτα μία τετραμελής οικογένεια στέκεται στην αυλή τους. Όταν εισβάλλουν στο σπίτι τους, οι Wilson θα διαπιστώσουν με τρόμο πως αυτά τα ντυμένα στα κόκκινα άτομα είναι σωσίες τους. Ο σκοπός είναι αναμφίβολα να διαφύγουν από αυτόν τον εφιάλτη, μόνο που σύντομα θα ανακαλύψουν πως αυτός έχει τεράστιες διαστάσεις και συνδέονται άμεσα με ό,τι έζησε η Addy όταν ήταν μικρή.

               Η ταινία “Us” είναι η δεύτερη ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Jordan Peele, δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του με το “Get Out”.

               Αν έχετε δει την παλιά καλή σειρά φαντασίας “Η Ζώνη Του Λυκόφωτος” (των ‘60s, φυσικά), τότε πιθανώς να νιώσετε πως η ιστορία θα μπορούσε να έχει βγει από το μυαλό του Rod Sterling. Εν μέρει δε θα έχετε άδικο, μια που ο ίδιος ο Peele παραδέχεται πως τον ενέπνευσε ένα συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς, όπου η πρωταγωνίστρια αντικρίζει μία σωσία της στο σταθμό των λεωφορείων και φοβάται πως αυτή ήρθε από μία άλλη διάσταση για να την αντικαταστήσει (“Mirror Image”, κύκλος 1ος, 1960) .

               Όπως όλοι όσοι έχουμε δει τη “Ζώνη Του Λυκόφωτος” γνωρίζουμε, κάθε επεισόδιο της σειράς προσπαθούσε να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα μέσω παραφυσικών ιστοριών και απρόβλεπτων ανατροπών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το “Us”, όπου ο Peele δημιουργεί μία αλληγορία αναφορικά με τα δικαιώματα και τις πολυτέλειες που κάποιοι απολαμβάνουν συνήθως σε βάρος άλλων οι οποίοι βιώνουν κάθε είδους ανισότητα. Αν και ο Peele μιλά αμιγώς για τη δομή της αμερικανικής κοινωνίας, μπορούμε νομίζω όλοι να παραδεχθούμε πως η αλληγορία έχει εφαρμογή σε κάθε κοινωνία του “πολιτισμένου” κόσμου. Με άλλα λόγια, ο Peele θίγει το πώς έχουμε την τάση να γυρίζουμε το κεφάλι από την άλλη τάχα αμέριμνοι όταν συναντούμε κάποιον λιγότερο τυχερό από εμάς. Κι όλα αυτά με τη βοήθεια μίας ευρηματικής ιστορίας τρόμου με έναν εξαιρετικό ρυθμό ροής, απολαυστικά (είναι η αλήθεια:!) scare jumps, ανατροπές κι ένα δυνατό cast που φέρνει στην επιφάνεια αξιομνημόνευτους χαρακτήρες (κι απαιτητικούς, αν σκεφτούμε πως κάθε ηθοποιός υποδύεται και το σωσία του) του genre του τρόμου. Ας το παραδεχθούμε: ο Jordan Peele είναι ένας νέος μετρ του τρόμου που ήρθε αποφασισμένος για να μείνει στις σινεφίλ ζωές μας!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Elizabeth Moss, Tim Heidecker, Yahya Abdul – Mateen II, Madison Curry κ.

You may also like