Πως θα αποφύγεις το κρυολόγημα το φθινόπωρο

Κάθε χρόνο, την ίδια εποχή ζεις την ίδια ιστορία. Εκεί που είσαι μια χαρά, νιώθεις ένα ρίγος, ένα πονοκέφαλο και την επόμενη μέρα είσαι όλη μέρα στο κρεβάτι. Όλα αυτά τα συμπτώματα θα τα αποφύγεις, αν προσέξεις λίγο παραπάνω και ειδικότερα αν διαβάσεις τα tips που ακολουθούν. Αντίο κρυολόγημα!

1.  Να κοιμάσαι αρκετά:

Όταν λέμε να κοιμάσαι αρκετά εννοούμε το λιγότερο 7 ώρες τη νύχτα. Είτε κάποια μέρα δεν κοιμηθείς, είτε γενικότερα έχεις την συνήθεια να μην κοιμάσαι νωρίς το βράδυ (τι μας έχουν κάνει αυτές οι σειρές!) η στέρηση του ύπνου μπορεί να κλονίσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο και καταπολεμά στις λοιμώξεις.

2.  Να τρως καλά:

Καθημερινά προσπάθησε να μην παραλείπεις το πρωινό και να μην ξεχνάς να καταναλώνεις 3 γεύματα τη μέρα. Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, μια πηγή πρωτεϊνών και ένα φρούτο ή λαχανικό. Τα μεγαλύτερα γεύματα καλό θα ήταν να τα καταναλώνεις νωρίς μέσα στη μέρα, όπως επίσης μην αφήνεις πολύ τον χρόνο να περνάει μέχρι να φας κάτι, γιατί το σώμα το αντιλαμβάνεται ως άγχος. Επίσης απόφυγε την ζάχαρη μιας και έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και έχεις περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσεις.

 3. Να γυμνάζεσαι τακτικά:

Η γυμναστική, ακόμα και μια βόλτα ή γενικά το περπάτημα κάνει πολύ καλό στην κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία. Αν έχεις καιρό να κάνεις γυμναστική και θέλεις να ξεκινήσεις πάλι, άρχισε με μέτρο, διότι αν υπερβάλλεις, το σώμα σου θα αντιληφθεί άγχος και θα αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν γενικά νιώθεις κουρασμένη, μην πιέσεις τον εαυτό σας με σκληρή γυμναστική.

4. Να πλένεις τα χέρια σου:

Εννοείται πριν το φαγητό πρέπει να πλένεις τα χέρια σου και φυσικά κατά την διάρκεια της μέρας οφείλεις να προσέχεις την υγιεινή τους. Για παράδειγμα, μην αγγίζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια. Κάπως έτσι τα μικρόβια εισχωρούν στο σώμα και οι πιθανότητες ενός κρυολογήματος ή μιας ίωσης είναι πολλές.

5. Να μειώσεις το άγχος:

Όταν έχεις ένταση και βιάζεσαι, το σώμα αντλεί ορμόνες στρες με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται και οι ”εισβολείς” να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Προσπάθησε να χαλαρώνεις μέσα στην εβδομάδα, να κάνεις τις αγαπημένες σου δραστηριότητες και να περνάς καλά.

You may also like