Πόσο θα μας ωφελήσει η “στροφή” στο βούτυρο αμυγδάλου;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε προτού του δώσουμε μία θέση στην κουζίνα μας.

               Το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο και τα γάλατα καρπών είναι τα νέαentriesστην καθημερινότητα όσων επιθυμούν να κάνουν στροφή σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα αλείμματα, στην Ελλάδα το φυστικοβούτυρο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε σύγκριση με το συμβατικό του “ξαδερφάκι”. Ωστόσο, ίσως πρέπει να μάθουμε λίγα περισσότερα και για μία ακόμη εναλλακτική του…

               Το βούτυρο αμυγδάλου είναι ένα ακόμη βούτυρο φυτικής προέλευσης και μία επιλογή για όσους θέλουν να περιορίσουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ανεξάρτητα αν κάποιος είναι veganή όχι. Άλλωστε, τα αμύγδαλα περιέχουν τα λεγόμενα “καλά λιπαρά”, τα οποίο περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας την “κακή”LDLχοληστερόλη (η HDLφαίνεται να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα) και την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, φαίνεται πως το βούτυρο αμυγδάλου συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, ενώ ακόμη εικάζεται από έρευνες πως μπορεί να γίνει και σύμμαχος στην απώλεια του περιττού βάρους.

               Αλλά ας μελετήσουμε λίγο παραπάνω τι μας προσφέρει το βούτυρο αμυγδάλου…

               Α. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, καθώς μία μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα) μας προσφέρει το 8% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (ΗΣΠ) που χρειαζόμαστε. Το ασβέστιο είναι εκείνο που διατηρεί οστά και δόντια υγιή, επομένως για άτομα που δε μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά λόγω δυσανεξίας, τα αμύγδαλα είναι μία εξαιρετική εναλλακτική.

               Β. Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης μαγνήσιο, με την προαναφερόμενη ποσότητα να περιέχει περίπου  80mg, τα οποία μεταφράζονται στο 20% της ΗΣΠ. Το μαγνήσιο είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία των μυών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Ειδικά για την καρδιά, το μαγνήσιο τη βοηθά να διατηρεί σταθερό τον καρδιακό ρυθμό. Εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση, καθώς και την παραγωγή χοληστερόλης. Επίσης, το μαγνήσιο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

               Γ. Η βιταμίνη Ε είναι βασική για την ανανέωση των κυττάρων χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση και τα αμύγδαλα είναι μία πλούσια πηγή της, καθώς μας προμηθεύουν περίπου τη μισή από την ΗΠΣ.

               Δ. Είναι αυτονόητο πως τα αμύγδαλα μας προσφέρουν απαραίτητες φυτικές ίνες . Διατηρούν ομαλή την πεπτική λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα ελέγχουν τη γλυκόζη στο αίμα. Μάλιστα, μία κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου προσφέρει στις γυναίκες περίπου το 1/6 των 25 γραμμαρίων που είναι η ΗΣΠ… Ενώ για τους άνδρες καλύπτει το 1/10 των 38 γραμμαρίων που πρέπει να προσλαμβάνουν ημερησίως.

unsplash.com/@sxtcxtc

Ποιό είναι όμως το “μυστικό” στην κατανάλωσή του;

               Εντούτοις, όπως με κάθε άλλη τροφή, έτσι και με το βούτυρο αμυγδάλου, το μυστικό είναι στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά. Διαχωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, όμως δεν παύουν να είναι λιπαρά. Η ιδανική ποσότητα ημερησίως είναι μία κουταλιά της σούπας. Επομένως καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση σε αυτήν την κουταλιά… Ειδάλλως ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιττές θερμίδες.

               Πώς μπορούμε, όμως, να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας το βούτυρο αμυγδάλου; Μπορεί να συνοδεύσει το φρούτο μας ως δεκατιανό. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μήλο ή με μούρα. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως spread σε φέτες με μαρμελάδα ή ως το υγρό στοιχείο σε ένα μπωλ με βρώμη και φρούτα.

               Αν στην επόμενη επίσκεψή σας στο supermarket “πέσει το μάτι σας” σε ένα βαζάκι βούτυρο αμυγδάλου… Δώστε του μία ευκαιρία – σίγουρα τη δικαιούται!

               Πηγή: The Healthy

Featured image: unsplash.com/@inteligencia_eco

You may also like