Πόσο πρέπει να αθλείστε αν κάνετε καθιστική δουλειά

Τα αποτελέσματα 30-60 λεπτών δείχνουν να αξίζουν τον κόπο.

Ερευνητές μίας μελέτης για την καθιστική ζωή έχουν καλά νέα για τους υπαλλήλους, που βρίσκουν τους εαυτούς τους πίσω από ένα γραφείο καθημερινά, τουλάχιστον για το καθιερωμένο οκτάωρο. Τα αρνητικά, όμως, αποτελέσματα, που δημιουργούνται όταν καθόμαστε πολλές ώρες, μπορούν να μειωθούν κάνοντας κάθε μέρα γυμναστική.

Η έρευνα έλαβε υπόψιν δεδομένα από 16 προηγούμενες έρευνες, που κυρίως αφορούσαν ανθρώπους ηλικίας 45 και άνω, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη. Βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από 2 έως 18 χρόνια, αυτοί που κάθονταν για 8 ώρες την ημέρα με λίγη άθληση, είχαν 9.9% πιθανότητα θνησιμότητας, ενώ, αυτοί που κάθονταν για λιγότερο από  4 ώρες την ημέρα με μία ώρα άσκησης, είχαν 6.8%.

Η μελέτη προχωράει περαιτέρω, προτείνοντας αυτοί που κάθονται κατά μέσο όρο 8 ώρες την ημέρα καλό να δοκιμάσουν να κάνουν γυμναστική μία ώρα τη μέρα, ενώ αυτοί που κάθονται 6 ή λιγότερες ώρες πρέπει να στοχεύουν σε μισή ώρα άθλησης.

«Δε χρειάζεται να κάνετε κάποιο άθλημα ή να πάτε στο γυμναστήριο. Είναι okνα κάνετε λίγο γρήγορο περπάτημα, ίσως το πρωί, το μεσημέρι ή μετά το βραδινό. Μπορείτε να το μοιράσετε μέσα στη μέρα, αλλά χρειάζεται να κάνετε τουλάχιστον μία ώρα.», είπε ο Καθηγητής Ulf Ekelund σε συνέντευξή του στην Guardian.

Συμπέρασμα: Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι ειδικοί υγείας προτείνουν 30 λεπτά γυμναστικής κάθε μέρα. Το να προσθέσουμε άλλα 30 μπορεί να μοιάζει αποθαρρυντικό, αλλά μπορούμε να τα χωρέσουμε χωρίς να διακόψουμε το πρόγραμμά μας. Ξέρουμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να σηκωθούμε για να κάνουμε γυμναστική σε μέρα εργασίας, ειδικά όταν οι προθεσμίες καραδοκούν, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η κίνηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Όταν σηκώνεστε για να πάτε στην τουαλέτα ή να πιείτε κάτι, επιλέξτε τη μεγαλύτερη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε μέσα στο γραφείο. Εάν είναι εφικτό, ένα σύντομο περπάτημα τριγύρω στο γραφείο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού μπορεί να βοηθήσει να τεντωθούν οι μύες και να κάνετε ένα νοητικό διάλειμμα.

Όταν δεν είστε στο γραφείο, δοκιμάστε να ενσωματώσετε την άσκηση στην καθημερινή σας ζωή. Αρχίστε τα πρωινά με ένα περίπατο στη γειτονιά και ίσως δοκιμάστε να επισκεφθείτε το πάρκο πριν το βραδινό, επίσης. Το να επιλέγετε σταθερά την πρόσθεση άσκησης μέσα στη μέρα, θα σας κάνει να φτάσετε μία ώρα γυμναστικής, χωρίς να το καταλάβετε.

Πηγή

You may also like