Πόσο υγιεινά είναι τελικά τα αποξηραμένα φρούτα;

Η οδηγία είναι ίδια, είτε αυτή προέρχεται από τη μαμά είτε από έναν έμπιστο διατροφολόγο: “βάλε στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά“. Κι όσο περίπλοκο κι αν ακούγεται αυτό, τελικά το καταφέρνουμε. Φυσικά κάποιες φορές επιλέγουμε και την πιο εύκολη λύση όπως τα κατεψυγμένα ή τα αποξηραμένα προϊόντα. Πόσο σωστή είναι, όμως, η επιλογή του αποξηραμένου φρούτου;

               Η ευκολία του αποξηραμένου φρούτου έγκειται στο γεγονός πως λόγω της διαδικασίας που υποβάλλεται προκειμένου να αφαιρεθεί η υγρασία του, μειώνεται ο όγκος του. Επομένως εύλογα σκέφτεται κανείς πως μπορεί να καταναλώσει και μεγαλύτερη ποσότητα. Βασικό ρόλο παίζει, επίσης, το χαμηλότερο κόστος, ειδικά για φρούτα όπως τα κεράσια ή τα μούρα που, λόγω εποχικότητας, εκ των πραγμάτων κοστίζουν περισσότερο αν τα αναζητήσει κανείς φρέσκα εκτός της εποχής τους. Και βέβαια ο χρόνος ζωής ενός αποξηραμένου φρούτου είναι σαφώς μεγαλύτερος από εκείνον του φρέσκου.

Υστερούν σε θρεπτικά συστατικά ή όχι;

               Μπορεί να μην τους φαίνεται, όμως τα αποξηραμένα φρούτα δεν υστερούν σε περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, μία μερίδα σταφίδες περιέχουν 6 γραμμάρια καλίου, δηλαδή όσο και μία μερίδα φρέσκα σταφύλια. Στην ουσία, η διαδικασία της αποξήρανσης δε μειώνει την περιεκτικότητα ή την ισχύ των θρεπτικών στοιχείων που κάθε φρούτο μας δίνει. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις φυτικές ίνες, η όποια διαφορά υπάρχει είναι απειροελάχιστη.

               Εντούτοις, την θρεπτική αξία των αποξηραμένων φρούτων ορίζει ο σκοπός που έχουμε μακροπρόθεσμα. Για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε μία προσπάθεια να αυξήσουν το βάρος τους, τα αποξηραμένα φρούτα διευκολύνουν τη διαδικασία γιατί μπορούν να καταναλωθούν μεγαλύτερες ποσότητες. Αντίθετα, για όσους θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων και να χάσουν βάρος, είναι προτιμότερη η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, καθώς ο όγκος τους θα επιφέρει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού χωρίς να φάει παραπάνω από όσο σχεδιάζει.

               Κάτι που πρέπει επίσης να σημειωθεί είναι η πεποίθηση πως όλα τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πρόσθετα σάκχαρα. Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει μια που πολλά προϊόντα αναφέρουν πως περιέχουν σουκρόζη, όμως υπάρχουν και προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου τεχνητά σάκχαρα. Στην πραγματικότητα εδώ θέλει προσεκτική ανάγνωση της κάθε ετικέτας προκειμένου να γίνει η σωστή επιλογή. Επιπλέον, τα φρούτα, ανεξάρτητα του αν είναι αποξηραμένα ή όχι, περιέχουν ήδη τα δικά τους σάκχαρα. Επομένως δεν υπάρχει και λόγος να αποφευχθούν τα αποξηραμένα φρούτα εάν κάποιος τα προτιμά. Παρ’ όλα αυτά προϊόντα βουτηγμένα σε σοκολάτα, σαφώς και θα έχουν περισσότερα περιττά σάκχαρα. Οπότε κι είναι καλό να αποφεύγονται ώστε να αποφύγουμε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τι είναι τα σουλφίδια;

               Αξίζει, όμως, εδώ να αναφέρουμε πως πολλά προϊόντα αποξηραμένων φρούτων περιέχουν σουλφίδια… Ένα είδος συντηρητικών που συνήθως βρίσκουμε στο κρασί. Στα φρούτα τα σουλφίδια εξυπηρετούν στη διατήρηση του χρώματός τους. Αν και κατά βάση είναι ασφαλή, τα σουλφίδια αντενδείκνυνται για άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυτά. Μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, δερματικά εξανθήματα αλλά ακόμη κι αναφυλαξία. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και στομαχόπονο.

Επιγραμματικά, η τελική επιλογή εξαρτάται τόσο από το ιατρικό ιστορικό του καθενός, αλλά και τους διατροφικούς του στόχους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η κατανάλωση των αποξηραμένων φρούτων προϋποθέτει τη σωστή ποσότητα – οπότε μπορούμε να έχουμε ως βάση το μέγεθος μίας μπάλας του γκολφ ώστε να υπολογίσουμε σε ένα βαθμό την ποσότητα που μπορούμε να φάμε κάθε φορά.

               Πηγή: Shape

Featured image: unsplash.com/@lumitarphotos

You may also like