Πότε είναι η ιδανική ώρα να μπει το φαγητό στο ψυγείο;

Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι τέτοιοι που, για να εξασφαλίσουμε ένα σπιτικό και θρεπτικό γεύμα αντί να υποκύψουμε στον πειρασμό του fast food… Το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα. Τι μας έχει μείνει σαν κανόνας από τη μαμά; Το φαγητό πρέπει να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προτού το βάλουμε στο ψυγείο.

               Τι ισχύει, όμως, πραγματικά;

               Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του να καταναλωθεί ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό αν μπει στο ψυγείο όσο είναι ζεστό, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, δεν είναι απαραίτητο το φαγητό να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ο λόγος είναι η άμεση ψύξη του φαγητού που στη συνέχεια θα εμποδίσει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.

               Ωστόσο, για κάποια φαγητά πρέπει να αποφεύγεται κάτι τέτοιο ώστε να μην αλλοιωθεί η υφή τους. Για παράδειγμα, φαγητά που επιθυμούμε μία κρούστα στην επιφάνειά τους. Αν μπουν στο ψυγείο αμέσως αφότου τα έχουμε μαγειρέψει, αυτή η κρούστα θα επιβαρυνθεί από την υγρασία που θα δημιουργηθεί στο σκεύος,

               Ο βασικός λόγος που πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο πριν κρυώσει από μόνο του… Είναι για να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα εκεί. Βάζοντας ένα ζεστό σκεύος αμέσως στο ψυγείο, η θερμοκρασία στο ψυγείο θα αυξηθεί… Και θα χρειαστεί αρκετή ώρα έως ότου επανέλθει στην επιθυμητή ρύθμιση. Έτσι, προκειμένου να μην επηρεαστεί η θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο, φαγητά σε υγρή μορφή όπως σούπες και ψητά κατσαρόλας θα πρέπει να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου προτού να βάλουμε στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει και για φαγητά σε μεγάλη ποσότητα. Αντίθετα, ένα ή δύο κομμάτια πίτσας ή μία μερίδα κοτόπουλου μπορούν να μπουν άφοβα στο ψυγείο όσο είναι ζεστά.

               Ακόμη, σύμφωνα πάλι με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το ιδανικό είναι το φαγητό να φυλάσσεται στο ψυγείο το πολύ δύο ώρες αφότου το έχουμε απομακρύνει από τη φωτιά, ώστε μέχρι τότε να έχει αποκτήσει μία θερμοκρασία κοντά στους 21 βαθμούς Κελσίου.

unsplash.com/@elloproducts
               Ναι, αλλά πώς θα κάνουμε το φαγητό να φτάσει αυτή τη θερμοκρασία σε δύο ώρες;

               Υπάρχουν κάποια κόλπα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε ώστε να επιταχύνουμε την αποθήκευση του φαγητού, εξασφαλίζοντας έτσι και την ποιότητά του!

               01 Απομακρύνουμε το φαγητό άμεσα από την πηγή θερμότητας. Αυτό σημαίνει τόσο το φούρνο και το μάτι της κουζίνας όσο και το ίδιο το σκεύος όπου ετοιμάσαμε το φαγητό. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε ήδη επενδύσει σε τάπερ!

02 Τοποθετούμε το φαγητό σε τάπερ και το βάζουμε σε ένα σκεύος με παγωμένο νερό ανακατεύοντας το φαγητό ή κουνώντας το τάπερ μέσα στο νερό.

               03 Χωρίζουμε το φαγητό σε μικρότερα τάπερ ώστε το φαγητό να κρυώσει πιο γρήγορα και να μπει στο ψυγείο

               04 Χρησιμοποιούμε αέρα ώστε να επιταχύνουμε τη μείωση της θερμοκρασίας του φαγητού. Ακόμη κι ένας μικρός ανεμιστήρας μπορεί να βοηθήσει στο μειώσουμε το χρόνο αναμονής.

               Φαίνεται λοιπόν πως η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση, αλλά οπωσδήποτε η συνήθεια του να περιμένουμε με τις ώρες το φαγητό να κρυώσει έως ότου να βάλουμε το ταψί ή την κατσαρόλα στο ψυγείο φαίνεται πως πρέπει να κοπεί!

               Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@elloproducts

You may also like