Πώς αντιμετωπίζουμε τον ερεθισμό μετά το ξύρισμα;

Ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια ξυριζόμαστε, «παρενέργειες» μπορούν να συμβούν ακόμα και στους καλύτερους από εμάς. Αυτές οι δερματικές ανωμαλίες που εντοπίζουμε πολλές φορές μετά το ξύρισμα δεν είναι κάτι σπάνιο. Ίσα ίσα που συμβαίνει πολύ συχνά. Για ποιο λόγο όμως; Και κυρίως, πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Οι συγκεκριμένες ανωμαλίες, σχηματίζονται όταν οι τρίχες είτε μεγαλώσουν ακανόνιστα είτε όταν μπουν κάτω από το δέρμα και γίνουν φλεγμονώδεις. Αυτό που είναι γνωστό ως και «γύρισμα της τρίχας». Συμβαίνουν συχνότερα σε τμήματα του σώματος που διπλώνουν, όπως οι μασχάλες, λόγω του ότι το δέρμα έρχεται σε επαφή με δέρμα και της αυξημένης υγρασίας που επικρατεί σε αυτή την περιοχή καθώς και της έντονης τριβής. Οι ειδικοί, λένε πως σημεία όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, η περιοχή του μπικίνι και οι μασχάλες, είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το φαινόμενο, γιατί εκεί οι τρίχες είναι πιο δυνατές και παχιές. Πράγμα που προκαλεί περισσότερο ερεθισμό και παραγωγή σμήγματος από τα λεπτότερα μαλλιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πιθανή μόλυνση.

 Η εφαρμογή ενός τοπικού αντιβιοτικού διαλύματος είτε τοπικού στεροειδούς στην περιοχή, όπως η Bepanthol, που θα ανακουφίσει και θα απομακρύνει τα ενοχλητικά αυτά σημάδια. Προσπαθήστε να αποφύγετε το ξύρισμα για μερικές ημέρες μέχρι να ηρεμήσει ο ερεθισμός.

 Πότε ήταν η τελευταία φορά που αλλάξατε τη ξυριστική λεπίδα σας; Εάν δεν μπορείτε να το θυμηθείτε – αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει πολύς καιρός. Εκτός από τη χρήση ενός κοφτερού και καθαρού ξυραφιού, υπάρχουν μερικά άλλα κόλπα για να βεβαιωθείτε ότι θα πετύχετε ένα βαθύ ξύρισμα χωρίς κανένα ερεθισμό. Μην αφήνετε το ξυραφάκι σας, πάνω στη μπανιέρα. Προτιμήστε συσκευασίες που έχουν καπάκι και προστατεύουν τη λεπίδα από τα βακτήρια και τη σκόνη. Τοποθετήστε το στο ντουλαπάκι του καθρέφτη ή στο στήριγμα της οδοντόβουρτσας.

You may also like