Ραβιόλι µε κάστανο και σως από µαύρο ρούµι

ΥΛΙΚΑ: (για 20-25 ραβιόλι)

*Για τη γέμιση

50 ml σιρόπι (30 ml νερό, 30 ml ζάχαρη)
200 γρ. κάστανα γλασέ, ψιλοκοµµένα
50 γρ. καρύδια, χονδροκοµµένα
20 γρ. σταφίδες, ξανθές

*Για τα ραβιόλι

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιµιγδάλι, ψιλό
150 γρ. αβγά (περίπου 3 αβγά)
15 γρ. ζάχαρη

*Για τη σως

250 ml γάλα, φρέσκο
50 ml κρέµα γάλακτος
60 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
15 γρ. κορν φλάουρ
20 ml ρούµι, µαύρο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

*Γέµιση: Σε κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε το νερό µε τη ζάχαρη, ώσπου να σχηµατιστεί σιρόπι. Αφού κρυώσει, το ρίχνουµε µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα µπολ και ανακατεύουµε καλά µε µια κουτάλα. Αφήνουµε στην άκρη.

Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης, food styling: Σπύρος Αρτελάρης

*Ραβιόλι: Ανακατεύουµε όλα τα υλικά των ραβιόλι, προσθέτοντας σιγά σιγά λίγο νερό, µέχρι να δηµιουργηθεί µια σφιχτή ζύµη που να µην κολλάει στα χέρια. Αφήνουµε τη ζύµη 1 ώρα σκεπασµένη στην άκρη. Στη συνέχεια, τη χωρίζουµε σε 6-8 κοµµάτια και τα περνάµε από τη µηχανή της πάστας ώστε να αποκτήσουµε ισάριθµα λεπτά φύλλα. Αν δεν έχουµε µηχανή, τα ανοίγουµε µε τον πλάστη, όσο πιο λεπτά µπορούµε. Τα κόβουµε µε κουπ πατ Νο 8. Βάζουµε σε κάθε δίσκο που κόψαµε µία κουταλιά από τη γέµιση και κλείνουµε σε σχήµα µισοφέγγαρου, κολλώντας τη ζύµη µε ένα πιρούνι και λίγο νερό. Ρίχνουµε τα ραβιόλι σε µια κατσαρόλα και τα βράζουµε για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουµε από το σκεύος και τα αφήνουµε να κρυώσουν.

*Σος: Σε µια κατσαρόλα βράζουµε το γάλα, την κρέµα γάλακτος και τη ζάχαρη. Παράλληλα, σε ένα µπολ χτυπάµε µε αβγοδάρτη το αβγό µε το κορν φλάουρ. Οταν βράσει το γάλα, προσθέτουµε ένα µέρος του στο µείγµα του αβγού. Οµογενοποιούµε και στη συνέχεια επαναφέρουµε το µείγµα στην κατσαρόλα. Σε χαµηλή φωτιά και χτυπώντας συνεχώς µε το σύρµα, βράζουµε την κρέµα µας µέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε το ρούµι. Αφήνουµε τη σος να κρυώσει σκεπασµένη αεροστεγώς µε µια µεµβράνη στο ψυγείο.

Σύνθεση: Σε βαθύ πιάτο τοποθετούµε κυκλικά τα ραβιόλι, περιχύνουµε µε τη σος και σερβίρουµε.

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like