Σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή

από τον Νίκο Μαραβέγια, Παθολόγο

Πρόσφατο άρθρο στο Diabetes Care αναφέρει τα συμπεράσματα έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την αντιστοιχία ποσότητας – είδους διατροφής.
Παχυσαρκία, αύξηση εμφραγμάτων, καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής, της απουσίας της γυμναστικής από την καθημερινότητά μας και ασφαλώς των διατροφικών μας συνηθειών που απέχουν μακράν από το μοντέλο της μεσογεικής και συγκεκριμένα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. Τα χόρτα, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το ελάχιστο κόκκινο κρέας, αντικαταστάθηκαν από την υπερκατανάλωση κρέατος, αλλαντικών, σοκολάτες και γλυκά, ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα από βρετανούς επιστήμονες άτομα που κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών την εβδομάδα ( 6 μερίδες ημερησίως), είχαν 21% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης Σ.Δ μέσα στα επόμενα 11 χρόνια σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα (2 μερίδες ημερησίως). Επιπλέον διαπιστώθηκε κατά 40% μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης αυτής της ασθένειας σε όσους κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών (16 είδη) σχετικά με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερη ποικιλία(8 είδη). Το εύρημα αυτό ήταν καινούριο και μη αναμενόμενο. Σημειώνεται ότι η μέση καθημερινή λήψη συνδυασμού φρούτων/λαχανικών στις δυτικές κοινωνίες ειναι 2-3 μερίδες/24ωρο.

Συμπέρασμα: Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να βάλουν τη μεσογειακή διατροφή στο πιάτο τους, ώστε τα όσπρια, τα χόρτα, τα λαχανικά να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας τους. Περιορίζοντας τις μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων δημητριακών, σνακ και γλυκών, θα εξασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή που θα καλύπτει την ανάπτυξη, την υγεία και τη σωματική και πνευματική τους δύναμη, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.

Πηγή:http://nikmara.wordpress.com

You may also like