Σαφράν: 6 ιατρικοί λόγοι που το καθιστούν άξιο μπαχαρικό του φαγητού μας

Πολλές φορές όταν πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο και παραγγέλνουμε ένα πιάτο μπορεί να δούμε στα υλικά του το σαφράν. Το σαφράν είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο και γίνεται από τη συγκομιδή δια χειρός από το λουλούδι Crocussativus. Χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τις ιατρικές του ιδιότητες, οι οποίες προσφέρουν πολλές ευεργεσίες για το ανθρώπινο σώμα.

  1. Το σαφράν είναι ένα δυνατό αντιοξειδωτικόπου προστατεύει τα κύτταρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, μπορεί να δώσει αντικαταθληπτικές ιδιότητες και να προστατεύσει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
  2. Αυτή η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Σχετικές μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι το σαφράν μπορεί να περιορίσει ή και να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.
  3. Το σαφράν μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στα συμπτώματα της περιόδου. Πόνος, κράμπες, πονοκέφαλοι, λιγούρες, μπορούν να βρουν μία σημαντική μέθοδο αντιμετώπισης.
  4. Μπορεί να έχει μέχρι και αφροδισιακή χρήση, αφού, σύμφωνα με έρευνες, βελτιώνει τη στυτική λειτουργία σε άντρες με δυσλειτουργία που σχετίζεται με αντικαταθλιπτικά.
  5. Το σαφράνμπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην περίπτωση που θες να χάσεις βάρος, αφού μπορεί να μειώσει την όρεξη κι άρα να αποτρέψει τα περιττά σνακ.
  6. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει ενδελεχείς έρευνες, το σαφράνέχει συνδεθεί με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη κι άρα να αποτρέψει τις αρτηρίες από το να φράξουν

You may also like