Σπανάκι: Γιατί πρέπει να το βάλεις άμεσα στη διατροφή σου

Τι; Πιστεύεις τυχαία ο Ποπάυ μόλις κατανάλωνε σπανάκι αποκτούσε μια υπερδύναμη και μπορούσε να αντιμετωπίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους μόνος του; Φυσικά και όχι, αφού το σπανάκι – που πιστεύεται ότι έχει Περσική προέλευση – είναι στην πραγματικότητα μια τροφή ”δυναμίτης” τόσο διατροφικά όσο και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μάθε παρακάτω γιατί πρέπει να το εντάξεις άμεσα στην διατροφή σου:

1. Ενισχύει τα οστά

Το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην προώθηση της παραγωγής μιας πρωτεϊνης που ονομάζεται osteocalc, η οποία είναι υπεύθυνη για την σταθεροποίηση του ασβεστίου στα οστά. Επίσης το σπανάκι είναι μεγάλη πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D, κάλιου, μαγνησίου και βιταμίνης C,  όλα θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία των οστών.

2. Ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σπανάκι περιέχει βήτα καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεϊνη και χλωροφύλλη, τα όποια είναι υπεύθυνα για την βελτίωση της όρασης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη ”αποθηκεύονται” στην ωχρά κηλίδα – η οποία αποτελεί μέρος του αμφιβληστροειδούς – και προστατεύουν το μάτι από το φως του ήλιου.

3. Προστατεύει από τα βακτήρια και τους ιούς

Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, που βοηθά το δέρμα να αποκρούει διάφορα είδη βακτηρίων και ιών. Επίσης η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος για να διατηρούνται τα μαλλιά ενυδατωμένα και εντυπωσιακά.

4. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη C που υπάρχει στο σπανάκι είναι γνωστό ότι έχει την ικανότητα να αποτρέπει τις ρυτίδες, να μας προστατεύει από τις ασθένειες των ματιών και το σημαντικότερο τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η λουτεϊνη εμποδίζει την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

5. Σε κρατά σε ενέργεια

Το σπανάκι παρέχει τα απαιτούμενα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα, που βοηθά να παράγετε ενέργεια. Επίσης το σπανάκι είναι μια μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να μετατρέψει τα τρόφιμα σε χρήσιμη ενέργεια.

Φωτογραφίες:  pexels.com

You may also like