Σπανακόπιτα με τραχανά & παπαρουνόσπορο

ΥΛΙΚΑ:
Για το φύλλο
500 gr. όλες τις χρήσεις
80 ml ελαιόλαδο (1/3 κούπας του νες)
200 ml χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι & μια πρέζα ζάχαρη.
20 γρ. παπαρουνόσπορο (2 κ.σ.)

Για τη γέμιση
500 γρ. σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο
100 φρέσκα κρεμμύδια (5-6 τεμάχια)
100 γρ. τραχανά γλυκό (1 κούπα του καφέ νες)
50 γρ. βούτυρο αγελάδος (2 κ.σ.)
150 ml ζωμός λαχανικών (1/2 κούπα του νες)
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Ρίγανη-θυμάρι-κόλλιανδρο (από 1 γεμάτη πρέζα το καθένα, τριμμένα)
4 σταγόνες ταμπάσκο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Tip: Το ταμπάσκο σε αυτή τη γέμιση δε θα είναι έντονο, θα ενισχύσει όμως την πιπεράτη γεύση του σπανακιού.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τον τραχανά ανακατεύουμε και «σβήνουμε» με το ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι τα βότανα και το ταμπάσκο για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη φέτα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση.

Σε ένα βαθύ μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη γίνει μια μπάλα και δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. (5-8 λεπτά)
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και κόβουμε τη ζύμη σε 4 τεμάχια, όπου θα είναι και τα 4 φύλλα της πίτας μας. (2 κάτω και 2 επάνω).

Κάνουμε μια μπάλα κάθε τεμάχιο και ανοίγουμε 4 φύλλα λεπτά. Κάθε φορά που βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί το λαδώνουμε με ένα πινέλο.
Ανάμεσα στα δύο φύλλο τοποθετούμε τη γέμιση και κλείνουμε την πίτα. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπιρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο με αέρα και κάτω αντίσταση το ιδανικό ή πάνω κάτω αντιστάσεις και ψήνουμε περίπου για 35 – 40 λεπτά ανάλογα το φούρνο, έως ότου να ροδοτραγανήσει το φύλλο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά της γέμισης.

Πηγή:http://mastercook.gr

You may also like