Στη Γροιλανδία ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος κρατήρας

Κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων ανακάλυψαν Ευρωπαίοι επιστήμονες στη Γροιλανδία. Ο κρατήρας είναι αποτέλεσμα πρόσκρουσης αστεροειδή ή κομήτη ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν από οποιαδήποτε άλλη γνωστή πρόσκρουση στη Γη.

Μόνο 180 κρατήρες πρόσκρουσης έχουν ανακαλυφθεί στη Γη, όμως κάθε ανακάλυψη συνδέεται με την εύρεση κρυμμένων θησαυρών.

Όπως εξήγησε μάλιστα ο επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας, Δρ. Adam A. Garde, περίπου το 30% αυτών των κρατήρων περιέχουν πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως ορυκτά, πετρέλαιο ή αέριο.

Οι εντυπωσιακοί κρατήρες στο φεγγάρι σχηματίστηκαν από προσκρούσεις αστεροειδών και κομητών πριν 3 με 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η Γη, που είχε ισχυρότερο βαρυτικό πεδίο, πρέπει να είχε υποστεί πολύ μεγαλύτερες προσκρούσεις εκείνη την περίοδο, ωστόσο τα στοιχεία έχουν χαθεί ή έχουν καλυφθεί από πετρώματα.

Μέχρι σήμερα ο τίτλος του παλαιότερου γνωστού κρατήρα ανήκε στον κρατήρα «Vredefort» στη Νότιο Αφρική, ηλικίας δυο δισεκατομμυρίων ετών, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση.

Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), το Πανεπιστήμιο Cardiff στην Ουαλία και το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, άλλαξε τα δεδομένα ανακαλύπτοντας ίχνη ενός γιγάντιου κρατήρα πρόσκρουσης, ηλικίας τριών δισεκατομμυρίων ετών, κοντά στην περιοχή Μανιτσοκ στη Δυτική Γροιλανδία.

Σε δηλώσεις του ο Δρ. Iain McDonald από τη Σχολή Γήινων και Ωκεάνιων Επιστημών του πανεπιστημίου Cardiff, τόνισε ότι οι ερευνητές δεν ήταν εύκολο να πείσουν την επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της έρευνάς τους, ωστόσο η βιομηχανία ήταν ξεκάθαρη σε σχέση με τα πιθανά οφέλη από την ανακάλυψη νέων κρατήρων.

«Μας πήρε περίπου τρία χρόνια να πείσουμε τους συναδέλφους μας στην επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της έρευνάς μας, όμως η μεταλλευτική βιομηχανία ήταν πολύ πιο δεκτική», επισήμανε.

Πηγή: http://www.sci-news.com

You may also like