Σφολιάτα με μήλα, από τον Γιώργο Ευγενειάδη

Πρόκειται για μια ιταλική συνταγή από ένα παλιό βιβλίο της unicef που δε κυκλοφορεί πλέον. Είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό ότι πρέπει για να συνοδεύσει τον καφέ μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα ή για ένα γιορτινό πρωινό. 

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα πακέτο φύλλα σφολιάτας
  • 6 κόκκινα μήλα μεσαίου μεγέθους
  • 6 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 6 μικρά στενόμακρα κομματάκια βούτυρο αγελάδος
  • Λίγο άχνη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα

Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα μήλα και βγάζουμε το εσωτερικό τους στο κέντρο με τα κουκούτσια, με το ειδικό εργαλείο, χωρίς να τα κόψουμε.Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σφολιάτας και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια μεγέθους περίπου 18X18 Εκατοστά. Κρατάμε λίγη ζύμη για αργότερα. Τοποθετούμε το κάθε μήλο το κέντρο του τετραγώνου.

Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα και ένα κομματάκι βουτύρου στο κέντρο κάθε μήλου.Διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες της ζύμης στο επάνω μέρος του μήλου και πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν καλά. Ανοίγουμε φύλλο με τη ζύμη που κρατήσαμε και με κουπάτ κόβουμε σχεδία της αρεσκείας μας. Καλύπτουμε τις διπλωμένες γωνίες του φύλλου της ζύμης στο επάνω μέρος του κάθε μήλου με ένα από τα σχέδια που κάναμε.

Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας με λίγο νερό ή με ένα αυγό.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Πασπαλίζουμε τα μήλα με άχνη και κανέλα και τα σερβίρουμε όσο είναι ακόμη χλιαρά.

Η συνταγή και φωτογραφίες  είναι από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Ευγενειάδη που έβγαλε στην αίθουσα του σχολείου με τα παιδιά. Το σχολείο που δουλεύει φέτος είναι το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης) νέου Ηρακλείου Αττικής, σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Ο Γιώργος εργάζεται εκεί ως αναπληρωτής Τεχνολόγος Τροφίμων στο τμήμα Μαγειρικής-Αρτοζαχαροπλαστικής.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Γιώργο Ευγενειάδη στο blog του evgegeorge.weebly.com και τη σελίδα του Εύγε στο facebook

You may also like