Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, φρέσκο τυρί και άρωμα θυμάρι.

ΥΛΙΚΑ:(για μια ταρτιέρα 26-28 εκ.)

*για τη ζύμη της τάρτας

200 γρ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. κορν φλάουρ
100γρ. μαργαρίνη
100γρ. βούτυρο
½ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1 κ.σ βαλσαμικό ξύδι
50 γρ. νερό

*για τη γέμιση

600γρ. κρεμμύδια
1κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. κρασί λευκό
500 γρ. τυρί –κρέμα
4 κ. σ. γάλα
5 γρ. θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το corn flour. Έχουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη στο ψυγείο και αν είναι δυνατόν για 10’ λεπτά στην κατάψυξη. «Κόβουμε» το βούτυρο σε μικρούς κύβους και τοποθετούμε στο μπολ. Την παγωμένη μαργαρίνη τη διαχωρίζουμε σε μικρές ποσότητες με ένα κουταλάκι και την προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά. Βάζουμε και τα άλλα υλικά της ζύμης, ζάχαρη, αλάτι, κρόκο αυγού, βαλσαμικό ξύδι και το νερό.

Αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια, προσπαθώντας να την μετατρέψουμε σε ένα θρυμματιστό μείγμα σαν ψίχουλα ψωμιού και να μην ζεσταθεί πολύ με το πλάσιμο το βούτυρο και η μαργαρίνη. Όσο πιο παγωμένο είναι το βούτυρο, τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα. Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και γίνουν μια μάζα, την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί με το ρολό και αφού βουτυρώσουμε ελαφρά την ταρτιέρα, τοποθετούμε τη ζύμη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα του σκεύους. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη μας σε διάφορα σημεία για να αποφύγουμε το να φουσκώσει. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε επάνω περίπου 800 γρ. ρύζι. Αυτό μας χρησιμεύει ώστε να μην φουσκώσει και αλλάξει το σχήμα της τάρτας μας. Τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά. Στα 20 λεπτά περίπου μπορούμε να αφαιρέσουμε τη μεμβράνη με το ρύζι, έτσι ώστε να πάρει χρώμα και να γίνει ακόμα πιο τραγανή η τάρτα και στο εσωτερικό της.

Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε ροδέλες. Βάζουμε το αντικολλητικό μας σκεύος στη φωτιά και το ζεσταίνουμε μέτρια. Βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο και 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα κρεμμύδια. Όταν αρχίζουν να παίρνουν χρώμα χρυσαφί, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αφήνουμε για λίγα λεπτά ώσπου να καραμελώσουν. Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ ξεφυλλίζουμε τα κλωνάρια του θυμαριού, κρατώντας μόνο τα φυλλαράκια και ανακατεύουμε με το τυρί-κρέμα, προσθέτοντας και 4 κ.σ. γάλα ώστε να δώσουμε πιο βελούδινη υφή.

Αφήνουμε τη βάση της τάρτας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και απλώνουμε επάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Με το κουτάλι ή με ένα κορνέ φτιάχνουμε τη στρώση τυριού-κρέμας. Η τάρτα είναι έτοιμη και μπορούμε να τη σερβίρουμε είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε σας κρύο πιάτο από το ψυγείο μας.

Πηγή: mastercook.gr

You may also like