Τα μυστικά του τέλειου café, από την Ιταλία

 

Στην Ιταλία ο espresso ονομάζεται απλώς caffe. Πίνεται από το πρωί έως αργά το βράδυ και ο καλός espresso πίνεται μέσα στα πρώτα 25 δευτερόλεπτα από την παρασκευή του, σε ζεστό φλιτζάνι, συνήθως με αρκετή ζάχαρη. Η crema, ελληνιστί καϊμάκι, είναι απόδειξη πως η μηχανή του espresso δουλεύει στη σωστή θερμοκρασία και πίεση για να προσφέρει άψογο espresso.

Μερικές συμβουλές για να ξέρετε τι παραγγέλνετε….
Caffe ristretto: Διπλά δυνατός και οξύς. Πίνεται σε μία μόνο γουλιά.

Caffe doppio: Διπλός espresso σερβιρισμένος σε μεγάλη κούπα.

Caffe lungo: To καυτό νερό αφήνεται να τρέξει μέσα από τον καφέ λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω από τον κανονικό espresso.

Παρότι ο καφές είναι αραιωμένος με περισσότερο νερό, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο δυνατός. Αντίθετα στον lungo περνάνε περισσότερες πικρές ουσίες, καθώς όσο περισσότερο χρόνο περνάει το νερό μέσα από τους κόκκους καφέ, τόσο πιο πικρό γίνεται το εκχύλισμα. Είναι μάλλον ο δημοφιλέστερος καφές στην Ιταλία.

Caffe con panna: Αραιός (lungo) espresso με χτυπημένη άγλυκη κρέμα γάλακτος και πασπαλισμένη σκόνη κακάο επάνω της.

Caffe e latte (caffelatte): Ίσα μέρη αραιού (lungo) espresso και καυτού γάλατος (με όλα τα λιπαρά).

Caffe macchiato: Espresso με μια μικρή ποσότητα από ζεστό αφρόγαλα.

Caffe corretto: σημαίνει διορθωμένος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η καφεΐνη διορθώνεται με την προσθήκη αλκοόλ, το
οποίο είτε προστίθεται στον ίδιο τον καφέ, είτε σερβίρεται χωριστά. Στο βορρά προτιμάται η grappa, ενώ στο νότο τα λικέρ με γλυκάνισο.

Cappuccino: Zεστό αφρόγαλα πάνω σε lungo. Πίνεται κυρίως το πρωί ή συνοδευόμενος από κρουασάν και γλυκά.

Caffe shakerato: Χτυπημένος με ζάχαρη και παγάκια. Στο shaker. Εδώ υπεισέρχονται όλοι οι παγωμένοι καφέδες (freddo).

Caffe moka: Φτιαγμένος στο σπίτι από την γνωστή caffettiera, το ιταλικό μπρίκι. Πατενταρίστηκε το 1933 από την Bialetti, η οποία εξακολουθεί να φτιάχνει μέχρι σήμερα τη σειρά “Moka Express”. Εκτίθεται ήδη στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης, το Cooper-Hewitt, και το βρετανικό Design Museum.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
1. Ο κόκκινος Lavazza (Qualita Rossa) είναι ο καφές που προτιμούν 6 εκατομμύρια Ιταλοί (που ζουν στην Ιταλία) και κατέχει το 16% όλων των πωλήσεων καφέ στην Ιταλία.
2. Για να φτιάξετε καϊμάκι στον καφέ mοka, χτυπήστε με το κουταλάκι σε ένα μικρό φλυτζάνι, τις πρώτες σταγόνες καφέ που θα βγάλει το μπρίκι με αρκετή ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε το μείγμα αντί ζάχαρης.
3. To super μυστικό των baristas για τέλειο espresso: λίγη σκόνη κακάο στον πάτο του φλιτζανιού πριν φτιάξετε τον καφέ.

Πηγή: http://www.marieclaire.gr, από την Μιχελάκου Ιωάννα

You may also like