Cake toffee με μήλο και καραμέλα, από το Galaxy Restaurant

*Για την σάλτσα toffee
ΥΛΙΚΑ: (για 4 άτομα)
950ml κρέμα γάλακτος
700ml φρέσκο γάλα
300 γρ μαύρη ζάχαρη
100γρ βούτυρο
1 πρέζα αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα την κρέμα με 450 ml γάλα, τη μαύρη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι. Σιγοβράζουμε μέχρι να κατέβει το μίγμα στο μισό. Το βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε άλλα 250 ml γάλα. Το κρατάμε σε ζεστό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου.

*Για το toffee cake
ΥΛΙΚΑ:
7γρ μπέικιν σόδα
457γρ αλεύρι
9,5 γρ μπέικιν πάουντερ
226 γρ βούτυρο
170 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ κόκκος βανίλιας
1 μικρή κουταλιά αλάτι
4 αυγά
Toffee σάλτσα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 250 ml νερό με το μπεικιν σόδα και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μίξερ χτυπάμε μαζί το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Όταν γίνει αυτό, προσθέτουμε την βανίλια, το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι. Στην συνέχεια ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά, προσέχοντας να απορροφάται το ένα αυγό και μετά ρίχνουμε το άλλο. Μετά ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το μείγμα νερού και σόδας. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Το ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά στους 140 βαθμούς. Το κρυώνουμε και στη συνέχεια το κόβουμε. Μετά βάζουμε το κομμάτια σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα περνάμε με την σάλτσα toffee να πάει παντού. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.

*Για την διακόσμηση του πιάτου
Ζελέ καραμέλας
425 γρ ζάχαρη
½ κόκκος βανίλιας
1 κοφτή κουταλιά αλάτι
7 γρ αγάρ-αγάρ (μπαχαρικό από εκχύλισμα λευκών φυκιών)
125 ml κρέμα γάλακτος

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 125 ml νερό με ζάχαρη να βράσει έως ότου να πάρει ένα καφετί χρώμα. Προσθέτουμε στη συνέχεια άλλα 250 ml νερό, την βανίλια, το αλάτι και σουρώνουμε το μείγμα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε 750 ml νερό με το αγάρ-αγάρ , σε μέτρια φωτιά ώσπου να διαλυθεί το αγάρ-αγάρ ( περίπου 5 λεπτά). Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της καραμέλας σιγά σιγά στο μείγμα με το αγάρ-αγάρ. Το βάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει για μια ώρα περίπου. Το παγώνουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και το χτυπάμε στο μπλέντερ με 125 ml κρέμα γάλακτος.

*Για το σερβίρισμα:
Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο βάζοντας στο κέντρο του πιάτου το κέικ, δίπλα λίγο από την σάλτσα toffee, μετά το ζελέ καραμέλας, μία μπάλα παγωτού καραμέλα και λίγα καραμελωμένα κομμάτια μήλου κομμένα σε μικρές σφαίρες με ένα κουτάλι παριζιέν.

You may also like