Τα νεώτερα παιδιά παίρνουν καλύτερες αποφάσεις από τα μεγαλύτερα

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως η επιστήμη μίλησε κι έδειξε ότι τα νεώτερα παιδιά δείχνουν να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις από τα μεγαλύτερα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Waterloo στον Καναδά, όσο περισσότερο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο τείνουν να αγνοούν κάποιες πληροφορίες όταν πρόκειται να διαμορφώσουν απόψεις, με αποτέλεσμα να κάνουν λάθη πιο εύκολα.

Η Stephanie Denison, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας δήλωσε: «Είναι καλό για εμάς να ξέρουμε ότι τα παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες δεν επεξεργάζονται το ίδιο όλες τις πληροφορίες, όταν θέλουμε να τους διδάξουμε νέα πράγματα. Τα παιδιά μπορεί να μην παίρνουν όλες τις πληροφορίες που τους δίνουμε όπως είναι. Μπορεί τις σκέφτονται με τον δικό τους τρόπο και να τις χρησιμοποιούν με τον τρόπο που πιστεύουν ότι βγάζει περισσότερο νόημα, κάτι που είναι σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς και οι δάσκαλοι.»

Για την έρευνα, συμπεριλήφθηκαν 288 παιδιά, ώστε να εξακριβώσουν οι ερευνητές εάν τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τις αριθμητικές, τις κοινωνικές ή και τα δύο είδη πληροφορίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 97% των εξάχρονων παιδιών βασίζονταν μόνο στις κοινωνικές πληροφορίες για να σχηματίσει μία άποψη, σε σύγκριση με το 70% των πεντάχρονων και το 45% των τετράχρονων. Τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο πιθανό να λάβουν υπόψιν και τα δύο είδη πληροφορίας.

Αυτό για τους ερευνητές δεν είναι κάτι αρνητικό, απλά δείχνει πώς τα παιδιά «ζυγίζουν» τις πληροφορίες όταν παίρνουν αποφάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικους ανθρώπους που τείνουν να μη χρησιμοποιούν όλες τις πληροφορίες που είναι στη διάθεσή τους όταν σχηματίζουν μία άποψη, γιατί χρειάζεται πολύ χρόνο και ψυχική ενέργεια.

«Το πόσο χρόνο ξοδεύετε για να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες μπορεί να εξαρτάται από το πόσο σημαντική είναι η κρίση ή η απόφαση που κάνετε.»

Πηγή

You may also like